Duizenden Belgen ‘vergeten’ buitenlandse rekening aan te geven
Foto: Kioni Papadopoulos

De fiscus heeft door controleacties bij eigenaars van een buitenlandse rekening vorig jaar duizenden Belgen betrapt die belastingen hebben ontweken. Dat leverde ruim 87 miljoen euro op.

Dat schrijft De Tijd dinsdag op basis van cijfers van Financiën. De controleacties begonnen al vorig voorjaar. De lidstaten van de Europese Unie, Zwitserland en sommige andere landen wisselen steeds meer informatie uit over de rekeningen van hun inwoners, en de belastingdienst maakt van die gegevens gebruik.

De fiscus heeft vorig jaar 11.223 dossiers gecontroleerd. Driekwart van die acties leverde resultaat op en leidde tot aanvullende belastingheffingen, voor een bedrag van 87,4 miljoen euro op de ontvangen rente en dividenden. De fiscus plant in 2020 een gelijkaardig aantal van 11.350 controles.

Door de controles is het aantal belastingplichtigen dat een buitenlandse bankrekening aangeeft spectaculair toegenomen. In 2019 hebben 321.752 Belgen zo’n rekening gemeld aan de fiscus, blijkt uit voorlopige cijfers. Dat is bijna dubbel zoveel als de 173.048 belastingplichtigen die dat in 2018 deden.