De ontvoerders van de 13-jarige jongen uit Genk werden getriggerd door een oude uitspraak van het parket dat zijn familie '30 miljoen euro waard zou zijn'. Dat zegt advocaat Luk Delbrouck. De vrijgelaten jongen stelt het 'hallucinant goed'. Er zijn intussen zeven arrestaties verricht in de zaak.

De jongen werd in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 april ontvoerd in zijn ouderlijke huis in Genk door vier à vijf gewapende en gemaskerde mannen. Ze waren ter plaatse gekomen met een gestolen wagen. Bij de ontvoering zouden ook enkele andere mensen bedreigd zijn. Het parket onderzocht in eerste instantie of er een link was met het drugsmilieu. De familie van de jongen was in het verleden namelijk betrokken bij enkele drugsonderzoeken. De oom zit nog steeds in de cel, ook de vader werd veroordeeld.

Volgens meester Luk Delbrouck, de advocaat van de 13-jarige jongen en zijn ouders, is er minstens een link met een uitspraak van het parket tijdens een groot drugsproces in het najaar van 2018 dat de familie T. - de familie van de jongen - dertig miljoen euro waard zou zijn. Dat gegeven zou de daders van de ontvoering en gijzeling getriggerd hebben om de familie T. aan te pakken, weet persagentschap Belga. 'Dat de familie veel geld zou hebben, is manifest niet het geval', laat de advocaat verstaan. Kort na de ontvoering namen de daders contact op met de ouders om losgeld te eisen. Na de betaling van een onbekende som werd de jongen afgelopen nacht in de buurt van zijn ouderlijke woning vrijgelaten. 

'Tijdens zijn gevangenschap is er gezien de omstandigheden goed voor hem gezorgd', aldus de advocaat, die onder de indruk is van hoe 'hallucinant goed' de tiener het stelt. Het is niet bekend waar de jongen precies werd gevangen gehouden. Er is in elk geval met hem rondgereden.

Bewust uit de media

'Tijdens de 42 dagen van de ontvoering is er veelvuldig contact geweest met de ontvoerders', zei de Limburgse procureur Guido Vermeiren vanmorgen op een persconferentie. 'Twee keer hebben ze een teken van leven gegeven.' Politie en parket hielden de zaak al die tijd bewust uit de media, om de onderhandelingen alle kansen te geven. Na zijn vrijlating kreeg hij meteen de 'nodige medische bijstand', aldus nog de procureur. Ook de familie van de jongen kreeg psychologische bijstand. 

Eenmaal de jongen afgelopen nacht veilig en wel thuis was gekomen, zette de politie een grote actie op. Daarbij werden zeven mensen opgepakt voor verhoor, allen afkomstig uit de provincies Limburg en Antwerpen. Het gaat voor een groot stuk uit geradicaliseerde moslims. Eén identiteit is al bekend: Khalid Bouloudo, een veroordeelde ronselaar van Syriëstrijders.

Er werden ook negen huiszoekingen verricht - vier in Antwerpen, de rest in de ruime regio rond Genk (Maaseik, Houthalen, Zutendaal). 'Van in het begin stond het belang van het kind voorop', benadrukte procureur Vermeiren. 'Onze voornaamste zorg was om het slachtoffer levend terug te krijgen.' De jongen stelt het al bij al goed.

Advocaat Jan Keulen: 'Mijn cliënt zal medewerking ana onderzoek verlenen'

De zeven werden maandag voor de onderzoeksrechter gebracht, die beslist over hun verdere aanhouding. Al minstens één van de verdachten is aangehouden, zo werd maandagavond vernomen bij diens advocaat Jan Keulen. Het gaat om een Antwerpse twintiger.

'Mijn cliënt kent een aantal mensen, die schijnbaar betrokken zijn bij de ontvoering en gijzeling. Het gaat om een drietal mensen uit Limburg, die hij kent. Er zijn concrete elementen, die hem in verband brengen met de zaak, maar die moeten verder worden uitgeklaard. We begrijpen dat die elementen onderzocht moeten worden. Hij verleent zijn medewerking aan het onderzoek. Vrijdag zal hij dan voor de raadkamer in Tongeren moeten verschijnen', aldus advocaat Keulen aan Belga.

Voor Keulen is het niet de eerste grote ontvoeringszaak is. Hij verdedigde in het verleden al Jefke Peeters uit Zonhoven, die samen met onder meer topgangster Danny Vanhamel in 1992 betrokken was bij de ontvoering en gijzeling van Anthony De Clerck.

Internationale samenwerking

Kris Vandepaer, hoofd van de FGP Limburg, benadrukte op de persconferentie dat er met 25 politiemensen permanent gewerkt is aan de zaak. Met de bijstand van lokale en andere diensten van de politie waren er in totaal meer dan 100 mensen bij betrokken. Hij loofde ook de internationale samenwerking met de Nederlandse, Franse en Amerikaanse autoriteiten.

Het gaat met 42 dagen om een van de langste ontvoeringen in de Belgische geschiedenis. Eerdergenoemde Anthony De Clerck, de zoon van de welgestelde textielmagnaat Jan De Clerck die in februari 1992 werd ontvoerd, was in totaal 32 dagen in handen van zijn kidnappers. Voor De Clerck werd ook losgeld gevraagd. Sabine Dardenne zat 80 dagen vast na haar ontvoering door Marc Dutroux.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in