De onrust in de Verenigde Staten gaat niet liggen, er werden afgelopen nacht honderden arrestaties uitgevoerd bij gewelddadige protesten. Er zijn ook onregelmatigheden bij vreedzaam protest, zo probeerde een trucker in de rijden op een menigte. Hij werd aangeklaagd voor slagen en verwondingen. Twee agenten werden ontslagen wegens buitensporig geweld.

In de nacht van zondag op maandag werden in New York 200 demonstranten opgepakt, in Los Angeles waren dat er een paar honderd, in San Diego werden iets meer dan honderd mensen gearresteerd. Sinds het protest na de dood van George Floyd uitbrak, werden in totaal al ongeveer 4.000 mensen meegenomen door de politie.

Vrachtwagenchauffeur aangeklaagd

In de stad Minneapolis, waar de Floyd het leven liet na zijn arrestatie, reed zondag een vrachtwagen in op demonstranten. Er vielen geen gewonden, de bestuurder werd aangehouden. Hij wordt aangeklaagd voor slagen en verwondingen.

Op beelden is te zien dat de mensen zich snel uit de voeten maken als een toeterende tankwagen in eerste instantie hard op de menigte komt afrijden. Uiteindelijk stopt het voertuig en wordt het omsingeld door de betogers.

‘Zeer verontrustende daden van een vrachtwagenchauffeur op de I-35W (een lokale snelweg, red.), die een menigte vreedzame demonstranten opschrikt. De vrachtwagenchauffeur raakte gewond en werd met niet-levensbedreigende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Hij werd gearresteerd. Het lijkt erop dat er geen demonstranten zijn geraakt door de vrachtwagen’, tweette het departement voor openbare veiligheid van de stad.

Het departement onderzoekt hoe de tankwagen de snelweg is opgeraakt, aangezien die afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer.

Agenten ontslagen

De burgemeester van Atlanta, Keisha Lance Bottoms, kondigde zondag tijdens een persconferentie twee ontslagen bij de politie aan. ‘Ik zag een zeer verontrustende video van twee jonge studenten die gisteravond in het centrum van Atlanta waren. Onze agenten maken erg lange dagen, onder een zeer hoge druk. Maar het gebruik van geweld is nooit acceptabel’, zei ze over de ontslagen van de agenten.

Op videobeelden van het incident is te zien hoe een groep politieagenten een studentenkoppel hardhandig uit hun auto sleept. Ze gebruikten een stroomstootwapen bij de man, en boeiden de vrouw met kabelbinders. Het koppel leek zich niet te verzetten tegen de politie.

Volgens Bottoms waren er vijf agenten bij de arrestatie betrokken, maar mogen drie van hen voorlopig blijven werken. Ze zei ook dat de klacht tegen de vrouw werd ingetrokken en de man inmiddels weer werd vrijgelaten.

Gewelddadig politieoptreden

De spanningen in de VS zijn het gevolg van de arrestatie van de zwarte man George Floyd, die vorige week het leven liet bij zijn arrestatie. Er brak een nationale golf van protest uit, het verzet tegen de hardhandige aanpak van zwarte Amerikanen door de politie werd aangezwengeld door de dood van Floyd. In twaalf steden staat de Nationale Garde klaar om in te grijpen, 17 steden voerden een avondklok in. Naast vreedzaam protest zijn er betogers die vernielingen aanbrengen en brandstichten.