EU vraagt VS om in Wereldgezondheidsorganisatie te blijven
(Het logo van de WHO) Foto: afp

Voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen om de aangekondigde breuk met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te heroverwegen.

In de strijd tegen het coronavirus helpt alleen wereldwijde samenwerking en solidariteit, stelde von der Leyen zaterdag samen met Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU.

‘De WHO moet in staat blijven om de internationale reactie te leiden op huidige en toekomstige pandemieën’, luidde het. Daarvoor is de deelname en de steun van alle landen nodig. ‘Alles wat internationale resultaten verzwakt, moet vermeden worden. In die context dringen wij er bij de VS op aan hun aangekondigde beslissing te overdenken.’

Trump kondigde vrijdag de beëindiging van de relaties van zijn land met de WHO aan. Dat is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. Onduidelijk is of de Amerikaanse president dat voornemen onmiddellijk en eigenhandig kan doordrukken. Trump verwijt de WHO onder de controle van China te staan en verkeerd gereageerd te hebben op de pandemie van het coronavirus.

In 2019 gaven de VS zo’n 400 miljoen dollar aan de WHO, goed voor 15 procent van haar budget. Trump had die bijdrage eerder al bevroren, hij kondigt nu aan dat dit permanent is.

‘China heeft de controle over de Wereldgezondheidsorganisatie ondanks een bijdragen van 40 miljoen dollar per jaar, terwijl de VS zo’n 450 miljoen dollar per jaar hebben betaald’, zei Trump gisteren. ‘Omdat de WHO weigert de nodige hervormingen door te voeren, zullen we vandaag onze relatie beëindigen en de fondsen herschikken naar andere, globale en urgente noden in de gezondheidszorg.’