Superkern bereikt nog geen akkoord over relanceplan
Wilmès eerder deze week in de Kamer. Foto: Photo News

De superkern heeft vandaag nog geen beslissing genomen over het relanceplan dat eerste minister Sophie Wilmès vrijdag voorstelde. Het zou de bedoeling zijn om komende zaterdag overeenstemming te bereiken.

Eerste minister Sophie Wilmès en haar regering legden vrijdag een relanceplan op tafel, met daarin maatregelen zoals een tijdelijke btw-verlaging in de horeca, een verlenging van het corona-ouderschapsverlof en een eenmalige premie voor leefloners, mensen met een beperking en ouderen met inkomensgarantie.

Zaterdag boog de superkern van tien partijen zich over dat voorstel, dat een meerderheid moet vinden in het parlement. De tien partijen zullen het plan komende week verder bespreken, laat het kabinet-Wilmès zaterdagmiddag weten.

‘De premier heeft haar voorstel toegelicht en de komende week zullen er werkgroepen worden opgericht om het te bestuderen’, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens. ‘Volgend weekend kunnen we dan mogelijk een besluit treffen in de superkern. Het overleg met de sociale partners kan eventueel parallel verlopen.’

Coens vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat er een duidelijk beeld is van de budgettaire consequenties van de maatregelen. ‘Er moet ook goed worden afgestemd wat de verschillende entiteiten doen’, zegt hij.

Wat wil de regering?

Zoals De Standaard eerder schreef kost het relanceplan van Wilmès zowat 2,6 miljard euro. Er is een flink pakket om de horecasector – die hoopt om op 8 juni opnieuw te kunnen opstarten – een hart onder de riem te steken. Een btw-verlaging naar 6 procent op maaltijden en op non-alcoholische dranken zat er al een hele tijd aan te komen, net als de ­aftrekbaarheid voor 100 procent van beroepsmatig gemaakte restaurantkosten. Die maatregelen lopen tot eind dit jaar.

Om de evenementensector een duwtje in de rug te geven, zullen ook beroepsmatig gemaakte evenementen- en receptiekosten 100 procent aftrekbaar zijn. Als kers op de taart krijgen werkgevers van de regering de kans om hun werknemers fiscaal vriendelijk een horecacheque van 250 euro te ­geven. 

Het huidige systeem van tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind augustus. Bedrijven die er nadien nog gebruik van willen maken, zullen moeten bewijzen dat hun omzet 10 procent lager ligt dan voordien. 

Om de koopkracht van wie het erg moeilijk heeft te versterken, wil de regering  een eenmalige premie van 250 euro toekennen aan alle leefloners, mensen die recht hebben op een inkomens­garantie voor ouderen en personen met een beperking.