Zaterdagavond om 21.22 uur Belgische tijd is de SpaceX Dragon Crew de ruimte in gelanceerd. Een kwartier na de lancering kon er al een telefoontje naar de Aarde vanaf.

De Falcon 9 is succesvol de ruimte in gelanceerd. De capsule werd kort na de lancering losgemaakt van de eerste stuwraket. Na 12 minuten kwam ook de tweede raket los en vrijwel op hetzelfde moment landde de basisraket Falcon 9 terug op een schip in de oceaan. De twee astronauten aan boord, Robert Behnken en Douglas Hurley, bleven erg kalm. 'Bedankt om met de Falcon 9 te vliegen. We hopen dat u van de reis geniet', klonk het vanop Aarde, waarop de astronauten antwoordden: 'Het was ongelooflijk, bedankt voor de geweldige rit.'

De Crew Dragon-capsule vliegt nu met een snelheid die oploopt tot 27.000 kilometer per uur richting het ISS. Het zal ongeveer 19 uur duren voor de astronauten het internationale ruimtestation bereiken.

Cruciaal: het weer

Amerikaans president Donald Trump volgde de lancering live vanop Cape Canaveral. Trump was vorige woensdag ook al aanwezig. Toen was het weer nog de spelbreker, en werd de lancering afgeblazen met nog 17 minuten op de aftelklok. Ook vandaag bleef het lang twijfelachtig of de Falcon 9 de ruimte kon ingaan. Er was vooraf zo’n 50 procent kans dat het weer goed genoeg was om te lanceren, 's avonds steeg dat tot 70 procent en een uurtje voor de lancering werden alle lichten dan op groen gezet.

De lancering is hét luchtvaartevenement in de States sinds lang. In 2011 gingen de space shuttles met pensioen en sindsdien heeft de NASA geen Amerikaanse astronauten meer de lucht in gestuurd vanop Amerikaanse bodem. Woensdag moest de Falcon 9 opnieuw twee astronauten naar het ISS sturen, maar dat feestje ging op het laatste nippertje niét door.