Zelfs winkelen in de buurlanden is toegelaten
Foto: ISOPIX

Uw ouders of kinderen bezoeken in een van onze buurlanden mag weer. Meer nog: ook winkelen over de grens mag weer.

Hoewel op 10 mei bezoek van maximaal vier personen weer was toegelaten, bleef er toen één grote uitzondering: de grenzen bleven dicht. Daar komt vanaf vandaag verandering in.

Iedereen mag familie gaan bezoeken in een van onze buurlanden, en zij mogen ook bij u komen. ‘De regel is wederkerig’, legt Erik Eenaerts, woordvoerder van minister De Crem uit. ‘Je moet ook kunnen aantonen dat je naar familie gaat, met een document of mail, met een adres. De focus ligt niet op controle, maar zorg dat je kan aantonen dat je naar familie gaat mocht er een politiecontrole zijn. We hebben niet bepaald tot welke graad je mag gaan, maar het moet dus wel familie zijn.’

De regels zijn niet erg strikt opgevat: het bezoek moet niet binnen uw ‘bubbel’ vallen. Ook als u dus al een bubbel met een ander gezin vormt, of met vier vrienden, mag u op bezoek bij familie over de grens.

Waarom nu? ‘De gunstige evolutie in de cijfers is er’, zegt Eenaerts. ‘We hebben overlegd met de experts, en de tijd is nu rijp. Dat gaat hand in hand met verantwoordelijkheid en gezond verstand. Mensen hebben al lang hun familie al lang niet meer gezien. Vanaf morgen kan het. Bij controle, licht toe dat je naar familie gaat en toon het zo duidelijk mogelijk aan.’

Ook winkelen mag

Intussen staat de beslissing in het Staatsblad. Daaruit blijkt dat ook winkelen over de grens mag. Die versoepeling is genomen uit praktisch oogpunt voor mensen die in de grensstreek wonen, verduidelijkt het kabinet van minister Pieter De Crem. Het is absoluut niet de bedoeling dat mensen nu massaal naar de buurlanden rijden om daar te gaan shoppen als uitstapje.  

Vaste grenscontroles aan de grenzen zijn er niet meer, ze worden vervangen door mobiele controles.

 

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in