Regels voor heropstart horeca: reserveren verplicht en om middernacht naar huis
Foto: pn

De federale regering en de horeca hebben een gids voor de heropstart klaar. 'Er is rekening gehouden met restaurants die twee shiften na elkaar zouden willen organiseren’, zegt minister Muylle.

Een exacte datum voor die heropening is er nog niet, al wordt overal 8 juni naar voor geschoven. Volgende week woensdag moet de Veiligheidsraad zich daar verder over buigen.

  • Er komt een verplicht sluitingsuur om middernacht.
  • Zowel op café als op restaurant zullen de tafels 1,5 meter uit elkaar moeten staan.
  • Om op restaurant te gaan, moet je verplicht reserveren. Op café moet je ofwel reserveren ofwel je contactgegevens achterlaten. Zo kunnen de contactspeurders je makkelijk bereiken als zou blijken dat er op de avond dat u er was een besmette persoon was.
  • Aan de toog bestellen of aan de toog zitten mag niet. Het personeel, met mondmasker, zal je aan tafel moeten bedienen.
  • Menu’s zijn uit den boze, in de plaats wil men pancartes hanteren omdat die niet door de klanten moeten worden aangeraakt.
  • Op de restauranttafel mogen ook geen broodmandje, botervlootje, zout- en pepervaatje, olie en azijn,... meer staan. Individueel verpakte porties zijn wel toegelaten.

De gids omvat ook gedetailleerde regels voor de hotelsector. In de hotels moeten fitness, wellness en baden voorlopig gesloten blijven. En ook de minibars in de kamer blijven leeg. 

'Er is rekening gehouden met restaurants die twee shiften na elkaar zouden willen organiseren’, zei minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) op VTM Nieuws.

Voor restaurants en cafés met weinig ruimte zei Muylle dat er ook  de mogelijkheid is om de terrassen uit te breiden. Voor zaken die geen terras hebben liet ze ook de mogelijkheid open om tussen de tafeltjes plexiwanden te installeren, op voorwaarde dat die hoog genoeg zijn.

Voor rokers wordt op restaurant gaan er niet eenvoudiger op. ‘Het is niet de bedoeling om tijdens het etentje naar buiten te gaan om een sigaret te gaan roken want we moeten vermijden dat we elkaar te veel kruisen’, aldus de minister. 

Economische steun

De regering-Wilmès heeft vandaag, vrijdag, ook een voorstel van relanceplan bekend gemaakt. Daarin zit een stevig luik voor de horeca.

Op tafel liggen voorstellen zoals een verlaging van de btw, een ‘horecacheque’ en een hogere aftrekbaarheid van beroepskosten. De btw-verlaging zou tijdelijk zijn en gelden voor maaltijden en niet-alcoholhoudende dranken. Het is de bedoeling dat deze maatregel tot eind dit jaar loopt.

Ook tot eind dit jaar zou er een verhoogde aftrek van restaurantkosten komen. Nu is die aftrek 69 procent. Dat zou dus 100 procent worden.

De regering stelt ook voor een horecacheque in te voeren, die werkgevers kunnen kopen voor hun werknemers. Zo’n cheque van maximaal 250 euro zou fiscaal aftrekbaar zijn en enkel in de Belgische horeca kunnen worden uitgegeven. Horeca-uitbaters die na de heropstart te maken zouden hebben met een serieuze terugval in hun omzet, zouden ook nog aanspraak kunnen maken op overbruggingsrecht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in