Politie arresteert nieuwsploeg CNN tijdens verslag rellen Minneapolis
Themabeeld rellen in Minneapolis. Foto: REUTERS

De politie in Minneapolis arresteerde een televisieploeg van nieuwszender CNN die verslag uitbracht van de rellen in de stad. De ploeg werd ondertussen weer vrijgelaten. In Minneapolis werd de noodtoestand uitgeroepen omdat de protesten na de dood van George Floyd uit de hand liepen.

Presentator Omar Jimenez werd samen met zijn medewerkers gearresteerd tijdens een uitzending. De journalisten waren aan het werk in het zuidoosten van Minneapolis, waar werd geplunderd en brandgesticht. Ze hadden de arrestatie van een betoger in beeld gebracht toen politieagenten met gasmaskers de ploeg in handboeien afvoerden.

 

 

In een verklaring zegt CNN dat het team werd gearresteerd ‘omdat het zijn werk deed en ondanks zichzelf te identificeren’. De zender vindt de arrestatie een ‘schending van het eerste amendement op de grondwet’ en eiste dat de autoriteiten het drietal ‘onmiddellijk vrijlaten’. De journalisten werden een uur na de arrestatie vrijgelaten. De directeur van CNN, Adam Zucker, had gebeld met de gouverneur van Minnesota Tim Walz, die zich excuseerde en de ploeg zo snel mogelijk probeerde vrij te krijgen.

‘Ik ben blij dat het live op televisie gebeurde, niemand kan aan mijn verhaal twijfelen want je kan het met je eigen ogen zien’, zei Jimenez achteraf aan CNN.

Volgens Jimenez stond de ploeg al anderhalf uur op die straat voor de politie aankwam. Hij vroeg live op televisie aan de agenten in gasmaskers waar ze moesten gaan staan om niet in de weg te staan, en legde uit dat hij journalist was.

Rellen

De rellen in Minneapolis braken maandag uit, na de dood van de 46-jarige George Floyd, een zwarte man, die stierf na een arrestatie door een blanke agent. Later bleek dat nog twee andere agenten op de man zaten, en dat een vierde toekeek. De agenten werden ontslagen, maar niet aangehouden. Er brak ook protest uit in andere grote steden, zoals Louisville en Kentucky.

De beelden van de arrestatie van de journalist kunnen opnieuw olie op het vuur gooien, omdat de man zwart is, en de meerderheid van de agenten blank.