Samsonite schrapt 160 banen in Oudenaarde
Mensen reizen niet meer, en hebben dus ook geen koffers meer nodig. Foto: put
De crisis doet de verkoop van reiskoffers instorten. Samsonite kondigt een collectief ontslag aan in zijn Europees hoofdkwartier.

De corona-uitbraak heeft de reissector doen stilvallen, en dat voelen ze ook bij Samsonite. De ­kofferfabrikant zag zijn omzet in Europa met 62 procent dalen ten opzichte van vorig jaar. Niet alleen de verkoop van reiskoffers, goed voor twee derde van  de omzet, is ineengestort, ook aktetassen gaan veel minder over de toonbank nu heel wat werk­nemers telewerken.

Samsonite moet drastisch in zijn kosten snijden en wil in het Europese hoofdkwartier en distributiecentrum in Oudenaarde 160 banen schrappen. Dat heeft de directie vrijdag aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Door tijdelijke contracten niet te verlengen en pensioneringen sinds begin dit jaar verdwijnen al  66 van de in totaal 790 banen in Oudenaarde. Maar voor 94 werknemers – 38 arbeiders en 56 bedienden – dreigt het ontslag. Met de aankondiging is de procedure voor de wet-Renault in gang gezet. ‘We willen zo snel mogelijk de onderhandelingen met de vakbonden aanvatten’, zegt woordvoerder Gert Weyers.

Traag herstel

Samsonite heeft de coronacrisis al voor de lockdown in Europa gevoeld, zegt Weyers. ‘We voelen de impact al sinds eind vorig jaar en januari, toen de crisis vooral in China woedde. Het grote aantal Aziatische toeristen in Europa werd nagenoeg tot nul herleid. Daarna gingen ook de winkels in Europa dicht. En de voorspellingen, van bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie, tonen dat het herstel een traag en lang proces kan worden.’ Iata, de sectorfederatie van luchtvaartmaatschappijen, verwacht pas een volledig herstel in 2023.

Het personeel ziet al maanden de impact en had zich voorbereid op ontslagen. Maar volgens de christelijke vakbond gaat het om een grotere groep dan verwacht. ‘We gaan ons beraden over de vragen die we kunnen stellen en de oplossingen die we kunnen aanreiken’, zegt Michel Roman van ACV aan Belga. ‘We hopen het cijfer nog te drukken.’