De ruzie tussen de Amerikaanse president Trump en Twitter blijft duren. Vanmiddag heeft de president weer uitgehaald nadat Twitter eerder vandaag een van zijn tweets had verborgen.

'Twitter doet niets aan alle leugens en propaganda vanuit China of de radicaal-linkse Democratische Partij. Zij hadden het gemunt op Republikeinen, conservatieven en de president van de Verenigde Staten. Het Congres zou sectie 230 moeten intrekken. Tot dan wordt het gereguleerd', aldus Trump in een recente tweet.

Trump beschuldigt sociale media zoals Twitter van censuur en wil hen strenger reglementeren. Hij ondertekende donderdagavond  een decreet dat een artikel uit de communicatiewet herziet. Door dat artikel - section 230 - kunnen sociale media niet aansprakelijk worden gesteld voor inhoud die gebruikers posten.

Eerder vrijdag hing Twitter aan een tweet van Trump over het geweld in Minneapolis een verklaring dat hij zich had vergrepen aan de regels in verband met verheerlijking van geweld.

Het bericht in kwestie bevatte een dreigement van Trump: ‘when the looting starts, the shooting starts’, of ‘wanneer het plunderen begint, begint het schieten’, verwijzend naar de plunderende demonstranten en de 500 soldaten van de National Guard die onderweg waren naar Minneapolis. Het sociale medium stelt dat de tweet zijn regels voor het verheerlijken van geweld schendt. De tweet kan wel nog bekeken worden, omdat ‘het mogelijk in het algemeen belang is dat deze tweet toegankelijk blijft’.

Twitter vs. Trump

Trump haalt weer uit: 'Twitter doet niets aan leugens van China en Democraten'
Foto: Twitter

Er is een oorlog aan de gang tussen de Amerikaanse president en het sociale medium. Dinsdag plaatste Twitter voor het eerst een factcheck bij een bericht van de tweetgrage Trump. Dat bericht beweerde dat verkiezingen via de post ‘enkel tot grootscheepse fraude zullen leiden’.

Trump was niet opgezet met die beslissing van Twitter en verkondigde prompt dat hij een decreet zou tekenen om sociale media aan banden te leggen. Dat heeft hij donderdag dan ook gedaan. Het maakt het mogelijk om bedrijven zoals Facebook en Twitter te vervolgen indien ze conservatieve stemmen censureren.