Er zijn de afgelopen 24 uur 27 nieuwe opnames voor covid-19 gemeld, en 212 nieuwe besmettingen. 42 nieuwe overlijdens zijn gerapporteerd. Dat meldt Sciensano.

Rekening houdend met de 27 nieuwe opnames verblijven momenteel 937 covid-19-patiënten in de ziekenhuizen. 15.682 patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard sinds 15 maart, dat is een stijging van 109 in de voorbije 24 uur. 187 patiënten liggen nog op intensieve zorg, een daling met 22. 90 patiënten worden nog beademend.

Beide trends blijven dalen: het aantal algemene ziekenhuisopnames neemt af met zes procent per dag, op de afdeling intensieve zorg is dat met vier procent per dag, verduidelijkte viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Er werden de afgelopen 24 uur 212 nieuwe besmettingen vastgesteld op 18.072 gerapporteerde tests: 123 in Vlaanderen, 72 in Wallonië en 17 in Brussel. 'De trend blijft dalend, en neemt af met drie procent per dag', zei Van Gucht. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen in ons land op 58.061.

Ook wat betreft het aantal afwezigheden op het werk, blijft de trend nog steeds laag, 'lager dan de trends van de voorbije twee maanden', aldus Van Gucht. Wat betreft het aantal consultaties bij huisartsen voor griepachtige symptomen blijft de trend stabiel, met 78 raadplegingen op 100.000 inwoners. 'Ook deze indicator blijft goed', aldus nog Van Gucht.

Tot slot werden ook 42 nieuwe overlijdens gerapporteerd, waarvan 17 in het ziekenhuis en 20 in een woonzorgcentra. Dat brengt het totaal op 9.430 sterfgevallen. Ook hier blijft de trend dalend, en neemt het aantal af met drie procent per dag.

Een melding krijgen bij belangrijk nieuws? Download hier onze nieuwsapp. En mis geen enkele update.

Onderzoek op antistoffen

Op de persconferentie werden ook de resultaten gepresenteerd van een onderzoek van Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis. Sinds 30 maart krijgt Sciensano elke twee weken 1.500 bloedstalen van het Rode Kruis om te onderzoeken op antistoffen tegen covid-19. 'Het gaat om bloedstalen van bloeddonoren, dus mensen tussen 18 en 75 jaar die in goede gezondheid verkeren', zei Van Gucht.

'In het begin van de epidemie zie je een duidelijke stijging van het percentage antistoffen, bijna een verviervoudiging. Sinds half april is dat percentage stabiel gebleven. Dat toont aan dat de maatregelen goed gewerkt hebben. Ze hebben het virus heel sterk vertraagd. Het zal afwachten worden in hoeverre dit percentage verder zal stijgen door de versoepelingen die zijn doorgevoerd.'

 

Hittegolven

Verder werd ook stilgestaan bij de droge, hete zomer die eraan zit te komen. 'Voor gezondheidswerkers en ook andere mensen zal het niet zo comfortabel zijn om een masker te dragen', weet Van Gucht, maar hij waarschuwde ook dat de combinatie van hitte en covid-19 een aantal uitdagingen met zich meebrengt.

'In eerste instantie is het zo dat een aantal van de risicopersonen voor oververhitting dezelfde risicopersonen zijn met verhoogde kans op complicaties door covid-19. Denk aan ouderen, bewoners van woonzorgcentra, oudere mensen die vereenzaamd wonen, zeker in verstedelijkt gebied, maar ook aan mensen met bepaalde chronische aandoeningen aan het hart, de longen, de nieren, diabetes en ook mensen met obesitas. Dat zijn de typische risicogroepen voor covid-19, maar ook voor hitteslag. Daarnaast zijn er ook andere mensen die risico lopen op oververhitting, zoals baby's, maar ook mensen die buiten moeten werken.' 

'Oververhitting kan u herkennen aan de tijdelijke stijging van de lichaamstemperatuur, versnelde ademhaling, rode huid, braken, misselijkheid, maar mensen kunnen ook verward worden of flauwvallen', aldus Van Gucht.

Hoe dat te voorkomen? 'Blijf vooral thuis, zeker tijdens de warme uren van de dag. Houd ook zo veel mogelijk uw interieur koel, verlucht uw huis goed tijdens de nacht. Drink veel en regelmatig water, vermijd alcohol en cafeïne. Zoek zo veel mogelijk de koelte op. Dat kan binnen of buiten zijn. We moeten wel opletten dat we niet gaan samenscholen op dezelfde plaatsen, aan het water, in de schaduw van bomen. Dat is niet aan te raden voor de verspreiding van covid-19', aldus Van Gucht, die voor meer tips verwijst naar de website warmedagen.be.

De Hoge Gezondheidsraad gaat vandaag ook een advies publiceren over het correct en veilig gebruik van airconditioningsystemen.