Vrouwen uit de zaak-De Pauw: 'We zijn klaar voor het proces'
Advocate Mussche Foto: Sebastian Steveniers

Het parket wil de zaak tegen Bart De Pauw (52) voor de rechter brengen. De vrouwen die de tv-maker beschuldigen van stalking zijn blij dat er eindelijk een proces komt.

Volgens het parket van Mechelen zijn er ‘voldoende bezwaren’ in het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag om Bart De Pauw naar de correctionele rechtbank door te verwijzen voor belaging en overlast door het gebruikmaken van elektronische communicatiemiddelen. Op 8 september komt de zaak voor de raadkamer, die over een doorverwijzing beslist.

De tv-maker is naar eigen zeggen opgelucht dat hij zich na meer dan twee jaar zal kunnen verdedigen. ‘Nu komt er eindelijk een proces waarbij de debatten in alle openheid zullen worden gevoerd’, zegt hij. ‘Wij zijn er klaar voor. Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld.’

Ook de vrouwen die hem beschuldigen zijn klaar voor een proces, zeggen ze. Hun advocate Christine Mussche stelt in naam van haar cliënten: 'Wij zijn klaar voor het proces. Wij zijn tevreden dat er eindelijk vooruitgang en duidelijkheid is. We vernemen met genoegen dat het Mechels parket de verwijzing van Bart De Pauw naar de correctionele rechtbank vraagt voor stalking en elektronische overlast, en op die manier onze ervaringen erkenning geeft.'

'Het is echter onbegrijpelijk dat Bart De Pauw het nog steeds heeft over anonieme klachten terwijl hij nu al meer dan 2 jaar, van bij aanvang van het gerechtelijk onderzoek, op de hoogte werd gebracht van onze identiteit.'

De vrouwen zeggen dat ze de openbare terechtzitting met vertrouwen tegemoet zien. 'De inhoud van het strafdossier spreekt voor zich.“

Beschuldigingen

De Pauw kwam begin november 2017 in opspraak nadat enkele vrouwen hem hadden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Daarop zette de VRT de samenwerking met hem stop. De Pauw kwam toen zelf met het nieuws naar buiten. In zijn verdediging zei De Pauw dat hij niet wist van wie de beschuldigingen kwamen en zich dus niet kon verdedigen. Zo wou hij weten welke vrouwen met klachten naar de preventieadviseur van de VRT waren gestapt en wat ze precies gezegd hadden, maar dat verzoek werd afgewezen.

‘Anoniem kan er veel verteld worden, maar straks in de rechtszaal zullen al die burgerlijke partijen hun aantijgingen persoonlijk moeten komen uitleggen en worden hun verklaringen controleerbaar’, zegt hij nu.

Vulgaire sms’en

De Standaard sprak destijds met vrouwen die De Pauw beschuldigden. Uit die getuigenissen kunnen we opmaken dat het gaat over een vorm van stalking waarbij De Pauw gedurende langere periodes vaak grote hoeveelheden expliciete en soms vulgaire sms’en verstuurde naar vrouwen die meewerkten aan producties waarover hij de leiding had. Soms zocht hij hen ook ongevraagd thuis op.

In 2017 verspreidde Bart De Pauw zelf onderstaande video waarin hij bekendmaakte dat de VRT de samenwerking met stopzette na aanklachten van ongewenst gedrag.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig