De protesten in Amerika naar aanleiding van de dood van George Floyd houden aan en worden heviger. Niemand van de betrokken ex-agenten is aangehouden. In Minneapolis werd een politiegebouw in brand gestoken en vonden meerdere plunderingen plaats. De noodtoestand werd er uitgeroepen.

De politie in Minneapolis, waar voor de derde dag op rij protesten zijn uitgebroken, arresteerde een presentator van nieuwszender CNN tijdens een live-uitzending samen met zijn medewerkers. De journalisten waren aan het werk in het zuidoosten van Minneapolis, waar werd geplunderd en brandgesticht. Ze werden ondertussen vrijgelaten.

 

Plunderingen en brandstichtingen

In Minneapolis heeft politiecommissaris Medaria Arradondo donderdag zijn excuses aangeboden voor de dood van Floyd. 'Ik bied mijn excuses aan voor de pijn, de schok en het trauma die de dood van Floyd hebben veroorzaakt bij de familie, zijn geliefden en de gemeenschap.' De protesten hebben al zeker aan één iemand het leven gekost. De autoriteiten en de familie van Floyd hebben opgeroepen tot vreedzaam protest.

Toch blijven de rellen in de stad er grimmig aan toe gaan. De lokale poitie spreekt van 170 bedrijven die geplunderd of beschadigd werden en tientallen branden, waaronder in een wijnwinkel en een politiegebouw. Het gebouw was al geëvacueerd voor de brand begon. 

Onder de slogan 'no justice, no peace' ('geen gerechtigheid, geen vrede', red.) worden gebouwen geplunderd of in brand gestoken. 'Omdat het systeem gebroken is', aldus een jongeman tegen het persagentschap AP. Hij verwierp het idee dat het geweld en de plundering de inwoners van de grotendeels zwarte buurt zouden kunnen schaden. 'Ze verdienen geld aan ons', zei hij boos over de eigenaars van de geplunderde winkels. Volgens een journalist van The Guardian, die ter plaatse is, is er nergens politie te zien.

De 24-jarige buurtbewoonster Deona Brown ziet dat anders. 'We branden onze eigen buurt neer. Dit is waar we wonen, waar we winkelen, en ze hebben het vernietigd', zei ze radeloos. 'Wat die agent deed, was verkeerd, maar nu ben ik bang.'

Gouverneur Minnesota roept noodtoestand uit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft over de protesten getweet. Hij noemt de demonstranten uitschot en haalt uit naar burgemeester Frey, die hij zwak noemt. Hij dreigde ermee de National Guard, die onderdeel uitmaken van de reservestrijdkrachten in de Verenigde Staten, naar Minneapolis te sturen. Later op de nacht repliceerde Frey dat het net zwak is om anderen de schuld te geven tijdens een crisis. 'Donald Trump weet niets over de kracht van Minneapolis. Wij zijn heel erg krachtig. Is dit een moeilijke tijd? Ja. Maar wees er maar zeker van dat we hier doorkomen.' Een van zijn tweets werd door Twitter verborgen.
 

De Democratische gouverneur van de staat, Tim Walz mobiliseerde 500 soldaten van de National Guard van Minnesota. Walz riep ook de noodtoestand uit in Minneapolis en delen rond de stad. Hij zegt dat hij vredevolle protesten kan steunen, maar dat 'sommige individuen zich helaas hebben beziggehouden met onwettige en gevaarlijke activiteiten, waaronder brandstichting, rellen, plundering en het beschadigen van openbare en particuliere eigendommen'.

Chauvin zou Floyd gekend hebben

Ondertussen wordt de zaak verder onderzocht en blijft er informatie aan het licht komen. Zo zijn er beelden opgedoken die van de overkant van de straat werden gemaakt. Die tonen dat er nog twee andere politieagenten op het lichaam van Floyd zaten tijdens de fatale arrestatie. De beelden worden verder onderzocht.

Ook blijkt dat Floyd en Chauvin vroeger als buitenwippers in hetzelfde restaurant hebben gewerkt, op hetzelfde moment. Hun shifts zouden overlapt hebben. Dat vertelde plaatselijke politica Andrea Jenkins aan de zender MSNBC. Chauvin kende Floyd, zei ze. 'Ze waren collega's voor een erg lange tijd.'

Ook in andere steden protesten

De protesten worden niet alleen heviger, maar breiden zich ook uit: in de steden New York, Denver (Colorado), Colombus (Ohio) en Oakland (Californië) werd er ook geprotesteerd in de nacht van donderdag op vrijdag plaatselijke tijd. In New York werden  minstens veertig demonstraten gearresteerd. In Denver was er een vreedzaam protest tegen politiegeweld, maar er werden schoten gelost in de richting van de demonstranten. Volgens lokale media zou er niemand gewond zijn geraakt. De schutter zou zijn opgepakt. In de stad Colombus bestormden demonstranten het plaatselijke overheidsgebouw. 

Protest in Kentucky voor gestorven Breonna Taylor 

Ook in Louisville, Kentucky vonden er donderdagnacht protesten plaats. Er werden zeker zeven mensen neergeschoten. Minstens een van hen is er kritiek aan toe. In Louisville wordt gerechtigheid gevraagd voor de dood van de 26-jarige Breonna Taylor, een zwarte vrouw die in maart werd doodgeschoten door de politie. Die waren op zoek naar drugs in Taylors huis, die nooit gevonden werd. De vrouw, die werkte als hulpverlener op een spoedafdeling, kreeg acht kogels in haar lichaam. De man die de politie eigenlijk zocht, bleek ergens anders te wonen en was bovendien al aangehouden.

De familie van Taylor heeft de politie aangeklaagd. De zaak kreeg meer aandacht toen de dood van de zwarte jogger Ahmaud Arbery in het nieuws kwam.