Oudste man ter wereld overleden
Foto: BELGAIMAGE

De oudste man ter wereld, de Brit Bob Weighton, is donderdag op 112-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Weighton, die thuis in de plaats Alton in het graafschap Hampshire stierf, werd in februari oudste man ter wereld toen de Japanner Chitetsu Watanabe op 112-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies.

De hoogbejaarde Brit vierde eind maart door de coronacrisis in alle eenzaamheid zijn 112de verjaardag. ‘Alles is afgeblazen. Er komen geen bezoekers en er is geen feest’, zei Weighton bij die gelegenheid.

Het was de tweede keer dat de voormalig docent in zijn leven een pandemie meemaakte. Toen hij tien jaar oud was vielen wereldwijd tientallen miljoenen doden door de gevreesde Spaanse griep.

Weighton vertelt dat hij destijds niets meekreeg van die virusuitbraak. ‘Een kind leeft in een andere wereld dan volwassenen’, legt hij uit. ‘Een kind leest geen kranten en we hadden toen geen radio.’

De Brit maakte later ook de Tweede Wereldoorlog mee. Hij zegt dat toen een stuk duidelijker was hoe de strijd gewonnen moest worden. Het coronavirus is volgens hem een heel ander soort vijand dan de nazi’s.

‘In de Tweede Wereldoorlog wist je precies wat je moest doen. Je kon natuurlijk falen, maar de doelen waren duidelijk toen een beroep werd gedaan op het land.’

Weighton werd eerder dit jaar geïnterviewd nadat hij de oudste man ter wereld werd.