Christelijke onderwijsbond eist dat mondmaskers in secundair verplicht blijven
Foto: Photo News

De christelijke onderwijsbond (COC) eist dat het dragen van een mondmasker verplicht blijft voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs, 'anders is een nieuwe risicoanalyse nodig'. Dat meldt het Nationaal Bestuur van de vakbond na een spoedberaad.

Op 22 mei maakten de verantwoordelijken van het onderwijsveld afspraken over de organisatie van de scholen, die zouden gelden tot het einde van het schooljaar, aldus de vakbond. Woensdag werden er in het federale overlegcomité echter zonder nieuw overleg met alle partners andere beslissingen genomen.

Ze verwijst onder meer naar het mondmasker voor leerlingen en leerkrachten van het middelbare onderwijs. Het Overlegcomité paste gisterenavond laat de richtlijn voor het secundair onderwijs aan. Mondmaskers zullen niet langer verplicht zijn, maar blijven wél sterk aanbevolen.

En dat terwijl in het draaiboek voor het Vlaams onderwijs wel nog staat dat mondmaskers voor personeel in alle onderwijsniveaus en leerlingen vanaf het secundair verplicht zijn, aldus het COC.

Ze eist dan ook dat scholen die de regels rond de heropstart willen aanpassen een nieuwe risicoanalyse uitvoeren en dat de regels rond het dragen van mondmaskers worden gevolgd die in het draaiboek staan.

‘Wanneer aan deze eisen niet tegemoet wordt gekomen, kan van een uitbreiding van de heropstart geen sprake zijn’, aldus secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven.

Personeelsleden die het gevoel hebben dat ze niet ondersteund worden in het werken op een veilige manier, bijvoorbeeld wanneer ten minste één leerling geen mondmasker draagt, hebben het recht om zich aan die onveilige situatie te onttrekken. Bij problemen zal COC hen bijstaan. De vakbond plant nog geen algemene acties zoals een staking, maar veel zal afhangen van de beslissingen van directies en schoolbesturen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in