Vooraf ingevulde aangifte steeds controleren, zegt minister De Croo
Minister De Croo roept belastingplichtigen op te controleren wat de fiscus voorstelt in de vooraf ingevulde belastingaangifte. Foto: ISOPIX

Dat de belastingbetaler in bijna de helft van de gevallen voordelen zou mislopen bij een vooraf ingevulde belastingaangifte, zoals blijkt uit een steekproef van ACV, klopt niet volgens minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). Maar hij roept wel op om de aangifte sowieso te controleren.

Minister De Croo werd tijdens het vragenuurtje in de Kamer naar aanleiding van de ACV-steekproef aan de tand gevoeld door SP.A’er Joris Vandenbroucke. Zowat 3,9 miljoen mensen krijgen vandaag een vooraf ingevulde aangifte. Velen van hen zouden volgens ACV voordelen mislopen.

De minister benadrukte dat het om een voorstel gaat en riep belastingplichtigen op die aangifte ook goed na te kijken. ‘De fiscus kan zich alleen baseren op de feiten die ze heeft. Bepaalde gegevens - zoals kinderopvang - heeft de fiscus niet’, luidde het.

De Croo wees erop dat de terugzendratio de voorbije jaren tussen tien en vijftien procent lag. Mocht blijken dat de foutenpercentage zo hoog ligt als de christelijke vakbond beweert, dan zal worden bekeken hoe een en ander kan worden gecorrigeerd, zei de minister. Maar op het eerste gezicht zou dat cijfer niet zo hoog liggen.

Volgens Vandenbroucke gaat het om de omgekeerde wereld. ‘De belastingplichtige wordt gevraagd de fiscus te controleren.’

Nog vragen over uw aangifte? Wij verzamelden alles wat u moet weten om uw belastingaangifte optimaal in te vullen in een dossier.