Ondernemer Marc Coucke trekt zich terug als voorzitter van voetbalclub Anderlecht. Hij laat het voorzitterschap aan Wouter Vandenhaute, die zich samen met Vincent Kompany inkoopt. Dat maakt de club vandaag op zijn website bekend. Couckes bedrijf Alychlo blijft wel hoofdaandeelhouder van de eersteklasser.

Het financieel engagement van Vandenhaute betekent een nieuw hoofdstuk in de toch al bijzondere ontwikkelingen bij de Brusselse club. Nadat Vandenhaute 2,5 jaar geleden zelf in het stof had gebeten toen Coucke voor zijn neus Anderlecht kocht, kwam hij begin dit jaar alsnog in de paars-witte raad van bestuur. Met voormalig Unizo-topman Karel Van Eetvelt als ceo in zijn zog, was toen al sprake van een kleine paleisrevolutie. 

Vandenhaute verkoopt met de inkoop bij Anderlecht meteen ook zijn aandelen bij makelaarsbureau Let's Play. Volgens de regels mogen makelaars zich niet inkopen bij een club. 

Met Couckes steun

De wissel van de macht kadert in een breder project dat de club 'Plan 2020-2025' noemt. Op de website van de club benadrukt ceo Karel Van Eetvelt dat 'In Youth We Trust' de kernwaarde van de Brusselse vereniging blijft en de jeugd kansen moet krijgen. Coucke steunt volgens het bericht de veranderingen en wil alle ruimte aan het nieuwe management laten. 'Hij heeft daarom beslist om terug te treden als voorzitter', staat er te lezen. Couckes investeringsmaatschappij Alychlo blijft wel hoofdaandeelhouder. 

Daarnaast koestert paars-wit de ambitie om op korte termijn weer mee te spelen aan de top en financieel gezond te worden. Vooral het laatste jaar was zowel sportief als financieel een zware dobber voor de recordkampioen. Kompany, die verzekert na 2022 bij de club te blijven, moet daar aan de zijde van Vandenhaute aan bijdragen.