België telt veel coronadoden, maar krijgt weinig van Europees herstelfonds
Foto: AFP

België krijgt 5,48 miljard uit het Europese herstelfonds. Daarmee wordt ons land niet al te genereus behandeld. Minister De Croo noemt het cijfer echter 'voorbarig'.

De Europese Commissie heeft een eerste worp gedaan voor de verdeling van de 750 miljard uit het Europees herstelfonds en de ongeveer 40 miljard uit het rechtvaardig transitiefonds dat de lidstaten moet helpen om hun economie te vergroenen.

Daarbij houdt de Commissie rekening met verschillende criteria, maar het belangrijkste is de impact van de coronacrisis op de economie van een lidstaat. Wie het zwaarst getroffen is, krijgt het meest. Het meeste geld vloeit daarom naar Italië en Spanje, die respectievelijk 173 en 140 miljard krijgen.

Beide landen krijgen vele malen meer dan Frankrijk, dat het met 38 miljard moet stellen. Bij de Fransen gaat het enkel om subsidies. De Fransen moeten dus niets terugbetalen. Bedoeling is dat Italië en Spanje op termijn 91 en 63 miljard terugbetalen.

Relatief laag bedrag

Ons land telt veel coronadoden. Toch krijgt ons land een relatief laag bedrag: 5,48 miljard. Ter vergelijking Tsjechië, waar de crisis veel minder slachtoffers maakte, krijgt 8,5 miljard aan subsidies en 10 miljard aan leningen. Dat is veel, maar alle landen uit Centraal-Europa krijgen relatief veel omdat er ook rekening wordt gehouden met de relatieve zwakte van hun economieën. Deze landen krijgen nu al meer geld uit de Europese steunfondsen.

Ons land zit in de categorie van Zweden, Nederland en Oostenrijk. Nederland krijgt bijvoorbeeld maar 6,7 miljard. Rekening houdend met het aantal inwoners komen ze er nog bekaaider vanaf dan ons land. Het zal de weerstand in Den Haag tegen het fonds alleen maar vergroten.

'Voorbarig'

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) spreekt over een 'voorbarig' cijfer. 'Er is vandaag nog geen totaalbeeld van het hele pakket.' Volgens De Croo zijn te veel details nog niet gekend waardoor het weinig zin heeft om over een uiteindelijk bedrag te speculeren dat ons land zal krijgen. 'Mijn uitgangspunt is altijd geweest: financiering moet terechtkomen daar waar de noden zijn.'