camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Musea

Het Louvre vanuit je huis. rr

Virtueel Louvre haalt tien miljoen bezoekers

Het Louvre in Parijs, normaal al het drukst bezochte museum ter wereld, haalde 10,5 miljoen bezoekers in twee maanden tijd voor virtuele rondleidingen. Dat is bijna evenveel als anders in een heel jaar.

De cijfers slaan op de periode van 12 maart tot 22 mei, goed voor 71 dagen in volle coronacrisis. In die periode verhoogde het Louvre zijn digitaal aanbod gevoelig. De belangstelling ging vooral uit naar virtueel bezoek, het downloaden van de Mona Lisa en de geanimeerde vertellingen van ‘Le petit Louvre’.

De bezoekerscijfers waren het hoogst in de eerste weken waarin ook Frankrijk onder een stolp verdween. Maar negentig ­procent van de bezoekers die een kijkje ­kwamen nemen, waren niet-Fransen. Onder hen scoorden inwoners van de VS het hoogst, gevolgd door China.

Volgens Sophie Grange van de communicatiedienst leidt ‘het huwelijk van smartphone en sociale media’ tot de ­triomf van het virtuele beeld. De grote musea kunnen volgens haar niet anders dan de digitale platformen zo goed mogelijk uitbouwen. Het Louvre haalde in 2019 een record van 14,1 miljoen reële bezoekers. (gvds)

De podcasts van De Standaard