‘Reddingsstrook’ bij file wordt verplicht
Een file zonder ruimte voor de hulpdiensten. Foto: BELGA

De Kamercommissie Mobiliteit heeft met ruime meerderheid een wetsvoorstel goedgekeurd over de invoering van reddingsstroken op autosnelwegen.

Het is de bedoeling dat automobilisten bij file spontaan een brede strook vrijlaten, zodat hulpdiensten snel ter plaatse kunnen komen in geval van bijvoorbeeld een aanrijding.

Een reddingsstrook is een tussenruimte die ontstaat als de voertuigen bij filevorming op de linkerrijstrook naar links uitwijken en de voertuigen op de rijstroken daarnaast naar rechts. Het goedgekeurde voorstel verplicht weggebruikers om bij file op autosnelwegen automatisch zo’n reddingsstrook te creëren.

‘Dit bestaat nu al in Duitsland, Hongarije en Luxemburg en met succes’, zegt SP.A-kamerlid Joris Vandenbroucke. Volgens hem zijn de hulpdiensten vragende partij voor een ‘reddingsstrook’.

Vandaag moeten automobilisten pas uitwijken als ze een sirene horen. ‘Dat leidt tot veel gewriemel van voertuigen in alle richtingen en hindert onze hulpdiensten vaak meer dan dat we ze helpen’, aldus Vandenbroucke.

De tekst moet nog groen licht krijgen van de plenaire vergadering.