In het Zeeuwse mosseldorp Bruinisse zijn de eerste mosselen geoogst. Het gaat om mosselen van de zogenoemde hangcultuur, op de eerste mosselen van de bodemcultuur is het nog een maand wachten.

De eerste oogst ziet er goed uit, aldus de Zeeuwse mosselkweker Jan Bout. ‘Nog nooit zijn de mosselen zo vroeg op het seizoen al zo goed gevuld geweest. Dat komt door het mooie voorjaar. Het vele zonlicht in het water is goed geweest voor het plankton en de algengroei’, legt Bout uit aan boord van de BRU35, het schip waarop een - door de coronamaatregelen zeer beperkte - groep journalisten en beeldpers met de mosselkweker meevoer.

In Nederland gaan de cafés en restaurants op 1 juni open. Op terrassen zullen er vanaf dan dus (hangcultuur)mosselen gegeten kunnen worden. Maar Nederlanders zijn geen grote mosseleters, Belgen wel. De Belgische markt is dus belangrijker voor de mosselkwekers. ‘Twee miljoen kilogram hangcultuurmosselen produceren we en daarvan is tachtig procent bestemd voor de Belgische markt’, verduidelijkt Tilly Sint-Nicolaas van het Nederlands Mosselbureau.

Moules-frites

Restaurants gaan bij ons al zeker niet open voor 8 juni en verwacht wordt dat die heropening met beperkingen zal zijn. Toch zien de Zeeuwse mosselkwekers het niet te zwart in: ‘De supermarkten en de viswinkels zijn toch belangrijker voor onze afzet dan de restaurants en daar zien we nu al goeie vraag dus ik denk dat het een heel mooi seizoen gaat worden’, klinkt Sint-Nicolaas heel optimistisch.

Desalniettemin kijken de Zeeuwse mosselkwekers reikhalzend uit naar de opening van de horeca in België: ‘Als de restaurants opengaan dan zien de mensen ook in het straatbeeld de borden met “de mosselen zijn er weer” of “moules-frites” en dan denken ze eraan en dan gaan ze die misschien op het terras eten of anders thuis. Ook daarom is een snelle opening van de restaurants, aan de Belgische kust bijvoorbeeld toch belangrijk voor ons.’

De kwekers mogen hun hangcultuurmosselen dit jaar voor het eerst biologisch noemen. Niet dat er iets veranderd is aan het kweekproces, dat verliep altijd al honderd procent natuurlijk, leggen de mosselkwekers uit, maar nu is de officiële erkenning er.

Nicheproduct

De hangcultuurmossel is overigens een nicheproduct. ‘Ze vertegenwoordigt vijf procent van de totale productie in Nederland’, weet Sint-Nicolaas. Van de mosselen van de bodemcultuur worden er veel meer geoogst: vijftig miljoen kilogram tegenover twee miljoen kilogram uit de hangcultuur. Naar schatting zullen de eerste bodemcultuurmosselen, die worden beschouwd als dé Zeeuwse mossel, over vijf weken geoogst worden.

Sterrenchef Syrco Bakker van Pure C in Cadzand mocht de eerste mosselen bereiden op de kade. Hij kan ook van hangcultuurmosselen genieten. ‘Het is zoals het verschil tussen een Bourgogne en een Riesling, het is gewoon een andere product. De ene is niet beter dan de andere, ik geniet van allebei. Normaliter zeg je dat de bodemcultuurmossel iets meer smaak heeft doordat de bodem wat werk heeft verricht, maar dat is dit jaar moeilijk te zeggen. Deze oogst hangcultuurmosselen zijn mooi vol en super van smaak.’