Een video waarin een blanke vrouw de politie belt omdat een zwarte man haar vraagt om haar hond aan de leiband te houden, doet stof opwaaien in de VS.

Christian Cooper (57), een vogelliefhebber, was bezorgd dat de loslopende hond de dieren in Central Park in New York in gevaar zou brengen.

‘Mevrouw, honden in de Ramble (een deel van het park, red.) moeten altijd aan de leiband, het staat op dat bord aangegeven’, zegt hij tegen de vrouw. Maar zij weigert de hond vast te maken.

Op een bepaald moment begint hij haar te filmen met zijn smartphone. Ze vraagt om dat niet te doen. Daarop dreigt ze ermee om naar de politie te bellen. ‘Ik ga ze vertellen dat er een Afro-Amerikaanse man mij met de dood bedreigt’, zegt ze. Wat ze dan ook doet.

De video van het incident is maandag viraal gegaan op sociale media. Het gedrag van de vrouw wordt breed veroordeeld. Velen wijzen op het hoge aantal zwarte mannen die in de VS door de politie wordt doodgeschoten. Anderen verwijzen naar Ahmaud Arbery, een 25-jarige zwarte man die in februari tijdens het joggen werd doodgeschoten door twee mannen.

‘We leven in de tijd van Ahmaud Arbery, waar zwarte mannen worden neergeschoten door veronderstellingen die mensen maken over zwarte mannen, zwarte mensen, daar ga ik niet aan meedoen’, zegt Christian Cooper aan NBC.

Aan The Washington Post zegt hij: ‘Ik denk niet dat er een afro-Amerikaanse persoon in Amerika is die zoiets nog niet heeft meegemaakt. (...) Ik ga niet meedoen aan mijn eigen ontmenselijking.’

Het investeringsbedrijf waarvoor de vrouw werkte, heeft haar onmiddellijk ontslagen na het incident. Intussen heeft ze haar excuses aangeboden. Ze zegt dat ze niet racistisch is en ‘overgereageerd’ heeft.