Magnette: ‘Vlaamse partijen spreken over herfederaliseren gezondheidszorg’
Foto: BELGA

Exact een jaar na de verkiezingen is er nog geen sprake van een federale regering. Volgens PS-voorzitter Paul Magnette leverde de coronacrisis heel wat verandering op in de onderhandelingen. ‘Er zijn veel Vlaamse partijen die over de herfederalisering van de gezondheidszorg praten, dat is nog nooit gebeurd.’

Magnette nam samen met zijn Vlaamse tegenhanger Conner Rousseau (SP.A) het heft in handen, samen bliezen ze als socialistische tandem midden mei de regeringsvorming nieuw leven in. Nu zegt Magnette op de RTBF dat ‘de situatie erger is dan velen beseffen, de electorale versnippering levert een moeilijke situatie op’.

Sinds een week houden Magnette en Rousseau gesprekken met verschillende voorzitters van politieke partijen. ‘Sommigen zeggen dat er zich een nieuwe wereld vormt door het virus’, zegt Magnette. ‘Er zijn veel Vlaamse partijen die over de herfederalisering van de gezondheidszorg praten, dat is nog nooit gebeurd.’ Volgens Magnette staan zowel SP.A, Open VLD en Groen open voor de herfederalisering van de gezondheidszorg, hij noemt dat een ‘belangrijk politiek feit’. N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde herfederaliseren eerder al ‘ondenkbaar’.

Daarnaast is er volgens de PS-voorzitter een grote eensgezindheid over de investeringen die nodig zijn in de gezondheidszorg. ‘Geen enkele partij heeft het nog over bezuinigingen in de gezondheidszorg, zelfs als ze het nog denken. Er is nood aan een enorme herfinanciering van die sector’, vindt hij.

Ons land heeft, een jaar na de verkiezingen, een politieke stilstand, een minderheidskabinet en de coronacrisis achter de kiezen. Hoe liggen de kaarten vandaag? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos maakt de balans op. Bekijk zijn analyse in de video hieronder.