Rook bosbranden Australië kostte honderden het leven
De branden die in Australië woedden van augustus 2019 tot maart 2020. Foto: BELGAIMAGE

In Australië zijn honderden mensen gestorven aan de rook van de verwoestende bosbranden. De rookontwikkeling veroorzaakte gezondheidsproblemen die erger zijn dan die veroorzaakt door de bosbranden zelf, klinkt het bij experts.

De rook van de verwoestende bosbranden in Australië heeft aan honderden mensen het leven gekost. Dat zeggen experten van de landelijke commissie die onderzoek doet naar de branden. De rookontwikkeling veroorzaakte enorme gezondheidsproblemen die groter zijn dan die veroorzaakt door de bosbranden zelf, zegt Fay Johnston, milieudeskundige aan de Universiteit van Tasmanië.

De branden woedden van augustus 2019 tot maart 2020 en vernietigden meer dan 12 miljoen hectare land. 33 mensen stierven toen. Volgens schattingen van deskundigen kwamen meer dan een miljard dieren om. 

Duizenden moesten worden behandeld voor de rook in ziekenhuizen. Experts schatten dat die 445 mensen fataal is geworden. De kosten van de behandeling van de duizenden zieken beramen ze op meer dan 2 miljard Australische dollar (1,2 miljard euro). De rookontwikkeling door de branden verslechterde de luchtkwaliteit in grote steden als Sydney en Canberra. 80 procent van de bevolking van Australië werd getroffen door de rook, zeggen experts van de Royal Commission into National Natural Disaster Arrangements, een door de overheid opgericht orgaan dat zich bezighoudt met kwesties van bescherming tegen natuurrampen en de wederopbouw.