Partij DierAnimal sluit haar enige vertegenwoordiger in Brussels parlement uit
Victoria Austraet Foto: BELGA

De dierenrechtenpartij DierAnimal heeft maandag het Brussels parlementslid Victoria Austraet, de enige volksvertegenwoordiger van de partij, uitgesloten. De partij vraagt Austraet haar zitje in het Brussels parlement in te leveren.

In een mededeling zegt het partijbestuur van DierAnimal dat er zich ‘meerdere probleemsituaties’ hebben voorgedaan die de relatie tussen de partij en de politica hebben aangetast. Over de aard van de probleemsituaties geeft ze geen details.

De partij zegt dat ze nog geprobeerd heeft in overleg met Austraet tot een oplossing te komen, maar dat dit niets opleverde. DierAnimal ‘is in deze context genoodzaakt om, na overleg met de lokale afdelingen van de partij, over te gaan tot de uitsluiting van mevrouw Austraet’, vermeldt de mededeling.

‘We betreuren dit, want we zijn een kleine partij met maar één enkele zetel’, zegt partijvoorzitster Constance Adonis Villalon aan persagentschap Belga. ‘Als we een dergelijke beslissing nemen, is dat omdat er ernstige tekortkomingen waren.’

Eerste keer ooit in het parlement

DierAnimal heeft op 26 mei 2019 bij de verkiezingen voor het Brussels parlement 5.113 stemmen (1,31 procent) en één zetel behaald, haar eerste zetel ooit. Nu wordt aan Austraet gevraagd om haar zetel in leveren. Maar ‘de beslissing komt haar toe’, zegt de partijvoorzitster.

Als ze haar mandaat afstaat, zou de zetel van DierAnimal worden overgenomen door Yvan Beck.

Reactie Austraet

Austraet bevestigt dat er tussen haar en de partijleiding ernstige meningsverschillen waren ontstaan over de interne en externe communicatie en het beheer van de partij DierAnimal. 'Onlangs heb ik voor een laatste keer de partijleiding gewezen op een reeks disfuncties. Maandag vond er een laatste vergadering plaats via videoconferentie, maar daarop werd geen overeenstemming bereikt', licht het parlementslid toe in een mededeling.

Dat ze wordt uitgesloten door haar eigen partij komt volgens Austraet door haar reactie op een artikel op de Facebookpagina van DierAnimal over het dragen van een hoofddoek. 'Dat standpunt was stigmatiserend tegenover een gemeenschap, waarvan ik afstand moest nemen. Ik heb altijd in het belang van de partij gehandeld, het partijprogramma toegepast en de dialoog aangemoedigd.'

Austraet verzekert haar sympathisanten op Facebook dat haar uitsluiting uit de partij geen invloed zal hebben op haar werk in het parlement: 'Wat er ook gebeurt, de dieren en de bescherming van het milieu blijven mijn grootste motivatie. Dat persoonlijk engagement is de reden waarom ik in de politiek gestapt ben. Ik zal in het parlement de belangen en rechten van de wezens (menselijk of dierlijk) in een precaire of kwetsbare toestand blijven verdedigen'.

Correctie 26 mei, 07:18: Eerder stond er dat DierAnimal zich voor de verkiezingen van 2019 had verbonden aan Vlaams Belang. Dit was niet correct aangezien het Partij voor de Dieren was dat zich aan Vlaams Belang verbond.

Aanvulling 26 mei, 09:29: Dit artikel werd aangevuld met de reactie van Victoria Austraet.