Noodkreet burgemeester: ‘Creëer geen chaos meer die wij altijd moeten rechtzetten’
Een persconferentie van de Vlaamse regering op 13 maart. Foto: BELGA

‘Mijn collega’s en ikzelf hebben er geen enkel probleem mee om onze verantwoordelijkheid op te nemen, maar creëer geen chaos meer die wij altijd moeten rechtzetten.’ De noodkreet van Christophe De Graef, burgemeester van Diest, op de sociale media gaat naar het hart van vele van zijn collega’s. Zij ergeren zich aan de voorbarige communicatie over maatregelen waar pas later een beslissing over valt, maar die de burger in verwarring brengt.

De aanleiding is het advies van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijskoepels en de vakbonden om het kleuteronderwijs op 2 juni te heropenen en meer leerlingen terug naar school te laten gaan. De Nationale Veiligheidsraad moet daarvoor nog het licht op groen zetten, maar de burgemeesters krijgen er al vele vragen over.

De wrevel zit dieper. ‘Twee maanden na de start van de crisis stellen wij vast dat beslissingen nog altijd te vaak boven de lokale hoofden worden genomen’, zegt Nathalie Debast, woordvoerster van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). ‘Nochtans zijn de lokale besturen cruciaal in de aanpak van de crisis. Ze willen meer te zeggen hebben en vragen ook een betere coördinatie en communicatie van maatregelen.’

De steden en gemeenten willen meer aan het stuur zitten van het crisisbeheer. Voor een deel gebeurt dat al: ze zitten in verscheidene taskforces, maar toch hebben ze vaak de indruk dat met hen te weinig rekening wordt gehouden.

‘Wij willen mee in de cockpit zitten. Een taskforce volstaat niet om de impact van maatregelen op de lokale besturen op te vangen’, zegt Debast. ‘Lokale besturen willen niet dat andere overheden hen voor voldongen feiten stellen, willen mee aan tafel en mee beslissen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig