Het aantal coronapatiënten dat in de Belgische ziekenhuizen moest worden opgenomen, blijft voor de derde dag op rij onder de 50 personen. 'We bevinden ons in de staart van de epidemie', concludeert viroloog Steven Van Gucht. Het versoepelen van de maatregelen heeft voorlopig dus geen negatieve impact.

Dat blijkt uit de dagelijkse update van Sciensano. Het gaat wel om cijfers van een lang weekend. De gezondheidsdienst houdt er daarom rekening mee dat het aantal opnames de komende dagen hoger zal liggen. 

Volgens Van Gucht heeft de versoepeling van de maatregelen voorlopig geen negatieve impact. Dat de meeste bedrijven op 4 mei hun activiteiten hernomen hebben, heeft dus niet tot een opstoot van de verspreiding van het virus geleid. Het is wel nog te vroeg om conclusies te trekken over de impact van het uitbreiden van de sociale bubbels en de heropening van de winkels op 10 en 11 mei, zegt hij.

Zondag werd er nog een lichte stijging van het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames gemeld. Toen was de daling voorlopig gestopt, klonk het. Maar de trend blijft over de langere termijn dalend, en neemt met zo'n 12 procent per dag af. 'Zoals u kan zien, zitten we in de staart van de epidemie', merkt Van Gucht daarom op. 'De cijfers zijn gunstig, we zien nog steeds een dalende trend in zowat alle parameters.'

 

Met inbegrip van de 250 nieuwe besmettingen zijn er nu 57.342 bevestigde besmettingen geconstateerd in ons land. Door de opname van de 27 nieuwe patiënten verblijven er nu 1.334 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. 251 van hen verblijven op de afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er 5 minder dan een dag eerder.

De voorbije 24 uur werden 32 nieuwe overlijdens gemeld, wat er ook minder zijn dan daags voordien. Het totale aantal overlijdens loopt nu op tot 9.312. Er is wel een dalende lijn van het aantal overlijdens per dag, van zo'n 2 procent. 

Van Gucht noemt de dalende lijn postief, maar wijst erop dat het risico nog niet volledig verdwenen is. 'We hebben meer contact, en maken meer verplaatsingen. Het virus is er nog steeds en de kans op besmetting is reëel'.

'Geen keuzemenu'

'Iedereen weet dat er maatregelen gelden', brengt Sciensano in herinnering. 'Wie ziek is, blijft thuis en belt de huisarts. Iedereen moet de handen wassen, afstand houden en een mondmasker dragen op het openbaar vervoer en ook op plaatsen waar sociale afstand niet gehouden kan worden, zoals een winkel. Probeer het aantal fysieke contacten laag te houden'.

Van Gucht wijst erop dat die basismaatregelen 'geen keuzemenu' vormen: 'het is een en-enverhaal, geen of-ofverhaal'. 

Verluchten

Besmetting gebeurt vooral door de overdracht van grote druppels, meldt Van Gucht nog. Voor wie bezoek ontvangt, heeft hij daarom nog een tip: 'Zet bij bezoek in kleine ruimtes bij voorkeur ramen en deuren open. Maak dat de ruimte goed kan verluchten. Fijne druppels blijven dan minder lang hangen, al is er geen sluitend bewijs dat fijne druppels kunnen besmetten. Toch is verluchten belangrijk als voorzorgsmaatregel.'

Omvang bubbel

Van Gucht ging ook verder in op hoe de omvang van de bubbels is bepaald. Zo mag de sociale bubbel vier personen bevatten, maar is sporten in ploegverband met twintig personen toegestaan. 'Er moeten ergens bepaalde grenzen bepaald worden. Het precieze aantal is niet altijd puur wetenschappelijk of wiskundig bepaald: we kijken naar intimiteit tussen de contacten. Een familiebijeenkomst is iets riskanter dan bijvoorbeeld sport onder begeleiding van een coach.' 

Geen heropflakkering

De geruchten over een nieuwe uitbraak in Sint-Truiden blijken op een misverstand te zijn gebaseerd. Door een fout in de dataset zijn sommige testen verkeerd doorgegegeven. 'We zagen een verhoging van aantal gerapporteerde besmettingen. Op 18, 19 en 20 mei werden 37 gevallen gerapporteerd. Ondertussen zijn er geen nieuwe gevallen. Vanuit de huisartsen is niets bijzonder gemeld, ook niet in triagecentra. Bij nadere analyse van de cijfers blijkt het die dagen te gaan om een combinatie van testen die gerapporteerd werden.' Dat creeert een vals beeld alsof er plots een opflakkering was in Sint-Truiden, geeft Van Gucht toe. Sciensano bekijkt hoe de rapportage van de verschillende tests kan worden aangepast.