Duitse piloot speelt vals en laat gamer in zijn plaats Formule E-race rijden
Stoffel Vandoorne achter het virtuele stuur. Foto: Twitch/Stoffel Vandoorne

De Duitser Daniel Abt is gediskwalificeerd omdat hij zaterdag vals heeft gespeeld in de Race at Home Challenge, de virtuele racecompetitie in de Formule E. In de vijfde manche van het seizoen eindigde Abt op het virtuele Tempelhof-stratencircuit van Berlijn als derde, maar hij bleek niet zelf achter het stuur van de simulator te hebben gezeten. Hij liet zich vertegenwoordigen door een professionele gamer.

De organisatie van de Formule E, die ook de online-competitie tussen de coureurs uit de elektrische raceklasse organiseert, besloot de Duitser te diskwalificeren. Abt raakte ook alle punten kwijt die hij in de voorgaande vier races had verzameld. De coureur beloofde 10.000 euro over te maken naar een goed doel. ‘Het spijt me dat ik hulp van buitenaf heb ingeroepen, ik nam het niet zo serieus’, zei hij.

Stoffel Vandoorne finishte zaterdag nog maar eens als tweede, achter de Brit Oliver Rowland. De Kortrijkzaan vroeg zich gedurende de livestream al openlijk af of Abt wel zelf achter het stuur zat. Bij de interviews na afloop bleef het videoscherm van de Duitser op zwart staan. Het bedrog kwam al snel uit en een dag later werd de uitslag aangepast.