Lachaert wil meer vrouw en diversiteit in zijn partijbestuur
Foto: BELGA

Het nieuwe partijbestuur van Open VLD reflecteert onvoldoende de vernieuwing die nieuwbakken voorzitter Egbert Lachaert wil uitstralen.

‘In het partijbestuur mis ik touch naar vrouwen en diversiteit’, zei nieuwbakken Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert vanmorgen in De zevende dag. Lachaert, die zijn verkiezingsoverwinning wijt aan de vernieuwing die hij uitstraalt, ziet die vernieuwing niet weerspiegeld in het nieuwe partijbestuur. Dat wordt nog altijd voornamelijk bemand door coryfeeën die al jaren meegaan. Zes van de 28 plaatsen worden ingenomen door vader-zoon-duo’s: Het geslacht Dewael, De Gucht en De Croo bezetten telkens twee plaatsen in het partijbestuur.

Onder de 28 leden zijn er slechts 11 vrouwen. Dat blijft toch een manco voor een partij waarvan boegbeeld Alexander De Croo een boek met als titel ‘De eeuw van de vrouw’ uitgaf en hemel en aarde heeft bewogen om de NBB te vervrouwelijken. Nu Gwendolyn Rutten ook is opgevolgd door een man, zijn er amper nog vrouwelijke partijvoorzitters. Meyrem Almaci (Groen) en Rajae Maouane (Ecolo) resten als enige vrouwen in het mannenclubje van partijvoorzitters.

Maar anderzijds is het niet evident om in te breken in een statutair verkozen partijbestuur. ‘Ik wil met het partijbestuur de discussie voeren om te kijken wie kan toegevoegd worden’, zegt Lachaert nog. Morgen vergadert het nieuwe partijbestuur voor het eerst. Het partijbestuur kan altijd extra mensen uitnodigen als waarnemer. Lachaert wijst er bovendien op dat elke kandidaat-voorzitter zich had geëngageerd om Jong VLD sowieso een vaste plaats in het partijbestuur te geven. 

Wie ook niet in het nieuwe partijbestuur zit, is Bart Tommelein, de grote uitdager van Lachaert bij deze voorzittersverkiezingen. Lachaert sluit niet uit dat ook voor hem nog een plaatsje in het partijbestuur wordt voorzien. ‘Nog voor de uitslag bekend was, hebben we elkaar het engagement gegeven om aan één zeel te trekken zodat de partij vooruit kan. Veel van mijn kiezers zijn niet tegen Bart. Ze vinden Bart ook een fantastisch figuur’, probeert Lachaert alvast de brokken na de voorzittersverkiezingen te lijmen.