De politie van Hongkong heeft traangas ingezet en arrestaties verricht bij de betoging van honderden mensen tegen de Chinese plannen om zich direct te bemoeien met veiligheidskwesties in de voormalige Britse kroonkolonie.

De betogers scanderen slogans van de pro-democratische beweging terwijl de oproerpolitie hen waarschuwt dat de samenkomst in Causeway Bay, een van de handelswijken van Hongkong, illegaal is.

Onder de arrestanten is volgens plaatselijke media Tam Tak-Chi, een activist van een radicale partijencoalitie, People Power. Tal van betogers riepen dat onafhankelijkheid de enige uitweg is. De betogers hebben zich verzameld in Causeway Bay, een district met veel winkels en bedrijven op het eiland van Hongkong.

China wil in de toekomst eigen veiligheidsdiensten ‘wanneer dat nodig is’ vestigen in Hongkong, en die daar ook kunnen inzetten. Dat maakt deel uit van een besluit over veiligheidswetten voor de stadstaat, waarover het Nationale Volkscongres zal beslissen. Vrijdag ging de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement van start.

Eerder raakte al bekend dat ook gesproken zal worden over een verbod op separatistische en subversieve activiteit in Hongkong, alsook op buitenlandse inmenging en terrorisme.

Hongkong werd in 1997, na lang Brits bestuur, onder voorwaarden weer onderdeel van China. Het heeft een verregaande autonomie en het rechtssysteem en de economie zijn westers. Veel inwoners zien de rest van China als buitenland.