Buitenlandse toeristen vanaf juli weer welkom in Spanje
Een nog gesloten strand in Sant Lluís, Menorca Foto: EPA-EFE

Vanaf juli zullen buitenlandse toeristen opnieuw naar Spanje kunnen reizen. Dat heeft premier Pedro Sánchez aangekondigd.

De Spaanse grenzen zijn gesloten sinds de regering midden maart ingrijpende lockdownmaatregelen nam om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Op televisie zei premier Pedro Sánchez dat het zwaarste deel van de coronacrisis achter de rug is.

‘We zien licht aan het einde van de tunnel. Het epicentrum heeft zich verplaatst naar andere delen van de planeet, het Amerikaanse continent bijvoorbeeld. Iedereen heeft zijn taak voorbeeldig uitgevoerd.’

Dat betekent volgens de premier dat verdere versoepelingen mogelijk zijn, waaronder het toelaten van buitenlandse toeristen.

‘We zullen garanderen dat toeristen geen risico lopen en dat zij ook voor ons geen risico’s veroorzaken’, zei de premier, zonder in detail te treden over veiligheidsmaatregelen.

Noodtoestand

Het coronavirus heeft de voorbije maanden hard toegeslagen in Spanje, maar het aantal besmettingen en overlijdens is nu gestaag aan het dalen. Hoewel de noodtoestand voorlopig van kracht blijft tot 6 juni, zegt Sánchez dat ook Spanje het toeristische zomerseizoen wil proberen te redden. De Spaanse toerismesector vertegenwoordigt ongeveer 12 procent van de nationale economie.

Ook andere landen in het zuiden van Europa maken zich op om hun grenzen te openen voor toeristen. Het eveneens zwaar getroffen Italië doet dat al vanaf 3 juni. De Europese Commissie heeft de lidstaten ook aangemoedigd om, mits een aantal voorzorgsmaatregelen, de grenzen te openen voor mensen uit landen met een vergelijkbare epidemiologische situatie.