Premier Johnson steunt adviseur die onder vuur ligt na ontduiken lockdown
Dominic Cummings (archiefbeeld) Foto: EPA-EFE
Dominic Cummings, topadviseur en vertrouweling van de Britse premier Johnson, is op het hoogtepunt van de coronacrisis met griepverschijnselen honderden kilometers door Engeland gereden om in quarantaine te gaan. Cummings ligt daarvoor onder vuur, maar premier Johnson verdedigt hem: 'Hij heeft in elk opzicht verantwoordelijk, legaal en integer gehandeld.'

Cummings geldt als een van de machtigste mensen in het regeringscentrum in Downing Street. Hij had griepverschijnselen toen de regering een strenge lockdown oplegde aan de bevolking om de verspreiding van het virus in te dammen. Het werd in Londen openbaar gemaakt dat Cummings zich twee weken zou isoleren als voorzorgsmaatregel.

Cummings is toen volgens verscheidene kranten vanuit Londen naar een boerderij van zijn ouders bij Durham gereden, 370 kilometer noordelijker. Een buurtbewoner bracht de politie op de hoogte en die stelde vervolgens vast dat Cummings daar wel degelijk aanwezig was. The Guardian citeert de lokale politie, die bevestigt hem daar aangetroffen te hebben, dat de familie ‘op de veiligheidsmaatregelen werd gewezen’.

'Instincten van elke vader gevolgd'

In commentaren wordt de reeds lang omstreden Cummings omschreven als ‘een hypocriet’ die nu ‘in een politiek onhoudbare positie’ zou zijn terechtgekomen. In kringen rond Cummings wordt echter gezegd dat hij er niet over piekert af te treden. Zondagavond sprak premier Johnson zijn steun uit voor Cummings. Johnson verzekerde tijdens de dagelijkse persbriefing dat zijn topadviseur legaal heeft gehandeld. Na een uitvoerig gesprek met Cummings, was Johnson naar eigen zeggen tot de conclusie gekomen dat hij 'de instincten van elke vader en elke ouder' volgde. 'In elk opzicht heeft hij verantwoordelijk, legaal en integer gehandeld', aldus Johnson.

Niet iedereen leek dat echter zo in te schatten. Op de officiële twitteraccount van de Britse Civil Service, de ambtenarij, verscheen niet veel later het bericht 'Arrogant en beledigend. Kan je je inbeelden dat je moet samenwerken met iemand die zo de waarheid verdraait?' De tweet werd snel weer verwijderd, maar het kwaad was al geschied: tal van internetgebruikers en media hadden het gezien en de boodschap werd gretig gedeeld.   

 

Strateeg

De Conservatieve Cummings is al jaren ‘politiek strateeg’ en speciaal adviseur van een reeks bestuurders. Hij heeft campagne gevoerd tegen de euro en tegen het lidmaatschap van de EU. Vorig jaar in juli werd hij de rechterhand van Johnson.

Ook de premier zelf ligt onder vuur. Hij zou onzichtbaar zijn geworden tijdens de coronacrisis. Een prominent Conservatief parlementslid, Sir Paul Nurse, vraagt zich af of Johnson, die het virus heeft gehad, wel weer helemaal beter is. Hij had niet zo snel weer aan het werk moeten gaan, meent Nurse, die vreest dat de premier ‘achter raakt op oppositieleider Keir Starmer’ (Labour).