Deze zomer kunnen meer dan 2 miljoen Belgische kinderen en jongeren dan toch op kamp of naar het speelplein. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle zet samen met experten, zijn collega's uit de andere regio's en jeugdorganisaties het licht op groen voor aankomende zomer. Al zullen ook daar speciale regels gelden.

'Liever een late ja, dan een vroege nee. Dat zeggen ze wel eens in de puberliefde. En ze heeft ja gezegd.' 'Kinderen en jongeren kunnen deze zomer toch op kamp. Dat heeft minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) vandaag in samenspraak met collega's uit de andere regio's, virologen, de GEES en jeugdorganisaties beslist. 

'Dat is bijzonder goed nieuws voor meer dan één miljoen jongeren in Vlaanderen', zegt Dalle. 'Het biedt hen hoop en perspectief.' Dalle noemt de uiteindelijke beslissing het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen de verschillende regio's, de GEES en jeugdorganisaties heen. Wel benadrukt hij dat de kampen niet in hun originele vorm zullen doorgaan. 'De zomer van 2020 wordt er een om nooit te vergeten', aldus de minister. 

Jeugdorganisaties en speelpleinen zullen één duidelijke basishandleiding krijgen waarin 10 parameters staan. Die zijn afgetoetst met de experten en zijn gebaseerd op cijfers die de voorbije weken zijn bijgehouden. Toch zullen de kampen niet vrijblijvend zijn, zo klinkt het. Zo worden kinderen die tot een risicogroep behoren uitgesloten om deel te nemen aan kampen, net als kinderen die recent ziek zijn geweest. De overleggroep schuift naar voor dat contactonderzoek ook hier heel belangrijk blijft. Medische fiches moeten voor elke jongere aangelegd worden. 

Bubbel van vijftig

Wie wel op kamp kan, zal dat in een bubbel van maximum vijftig mensen kunnen. Grote Chiro- of Scoutskampen zijn daarmee niet uitgesloten. Wel moeten de verschillende bubbels strikt van elkaar gescheiden worden. Niet samen spelen, niet samen eten en niet samen slapen.  Buitenactiviteiten worden ook verkozen boven een dagje binnen. Tweedaagsen worden niet toegestaan.

Wanneer jongeren in contact komen met externen, mensen die zich dus buiten het kamp of de jeugdwerking bevinden, moeten ze een mondmasker dragen.

Naar Frankrijk

Opvallend, kampen in het buitenland worden bij voorbaat niet uitgesloten. Een permanentiesysteem en een sterke noodzorg moeten waarborgen dat organisaties binnen een perimeter van 150 kilometer buiten de landsgrenzen op kamp kunnen. Een buitenlandse vakantie naar pakweg Nederland, Duitsland of Frankrijk zal er deze zomer voor sommige jongeren dus misschien toch inzitten, al zal het niet in de Provence zijn. 'In geval van ziekte of nood, moeten ouders hun kinderen nog kunnen komen ophalen', klinkt het. 

Tot slot gelden op het kampterrein ook de basisregels rond handhygiëne. Bepaalde oppervlakten worden dagelijks meerdere malen ontsmet en voor en na activiteiten moeten jongeren hun handen wassen. Massaspelen zijn niet toegelaten.