Chinees Volkscongres focust op de economie, defensie en een controversiële wet voor Hongkong
Foto: REUTERS

Het Chinese jaarlijkse Volkscongres stond dit jaar in teken van de coronacrisis. Premier Li Keqiang heeft er gezegd dat China zich voor dit jaar geen doelen voor de economische groei stelt. Ook zal het defensiebudget dit jaar met maar 6,6 procent verhogen. Verder werd een controversiële wet met betrekking tot Hongkong besproken.

China stelt zich dit jaar geen doelen voor de economische groei, wegens de ‘grote onzekerheid’ door de coronapandemie. Dat heeft premier Li Keqiang gezegd bij de opening van het jaarlijkse Volkscongres, de bijeenkomst van het parlement. Er waren zo’n 3.000 vertegenwoordigers aanwezig.

Peking neemt zich wel voor om de werkloosheid op circa 6 procent te houden en de inflatie rond de 3,5 procent, maar stelt geen specifiek cijfer voorop voor de groei van het bruto binnenlands product.

‘Geen specifiek target zetten voor economische groei zal ons allemaal toelaten ons te concentreren op het verzekeren van stabiliteit’, aldus de Chinese premier.

Het doel voor het begrotingstekort is ‘minstens 3,6 procent’, zei Li ook. Vorig jaar was dat nog 2,8 procent.

Defensiebudget

Tijdens het Volkscongres werd ook duidelijk dat het Chinese defensiebudget dit jaar maar met 6,6 procent zal stijgen. Dat is het laagste cijfer in jaren, ook een gevolg van de coronapandemie. Vorig jaar stegen de militaire uitgaven nog met 7,5 procent.

China heeft, na de Verenigde Staten, het grootste defensiebudget ter wereld. Dit jaar verwacht het land 1.268 miljard yuan (163 miljard euro) uit te geven voor zijn verdediging.

Spanningen met Taiwan, door China beschouwd als een afvallige provincie, en territoriumdisputen in de Zuid-Chinese Zee zijn de belangrijkste defensieprioriteiten van Peking.

Premier Keqiang zei tijdens de opening van het congres dat China zich resoluut zal verzetten tegen elke separatistische activiteit om Taiwan onafhankelijk te maken.

Hong Kong

Er werd ook aandacht geschonken aan een controversieel voorstel voor een nieuwe veiligheidswet met betrekking tot de Chinese autonome regio Hongkong, die haar eigen beleid mag bepalen. Dat voorstel ligt al zo’n twintig jaar op tafel, maar werd nooit aangenomen door de grote tegenstand vanuit Hongkong. Het Volkscongres wil die wet nu toch, zonder overleg met de regio, doorvoeren.

De wet zou separatisme of opruiende activiteiten strafbaar maken met de bedoeling om geweld te voorkomen zoals tijdens de miljoenenbetogingen vorig jaar in Hongkong. Tegenstanders vrezen dat met die wet elk protest in de regio tegengehouden zal kunnen worden. Oppositiepolitici in Hongkong zien het als een poging hen de mond te snoeren. Zij denken dat dit het einde van het ‘één land, twee systemen’-principe betekent. Op sociale media wordt via onder meer #StandWithHongKong opgeroepen tot protest tegen de wet.

Dat de wet weerop tafel ligt en controversieel is, liet zich voelen in de aandelenbeurs van Honkong. Vrijdag ging die hard onderuit. De Hang Seng-index in Hongkong raakte intussen ruim 5 procent kwijt.