Trump kondigt terugtrekking VS uit Open Skies aan
De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump in betere tijden, namelijk juni, 2019. Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag aangekondigd dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het Open Skies-verdrag, waarmee militaire bewegingen en wapenreducties kunnen worden geverifieerd van de landen die het verdrag ondertekenden. ‘Rusland heeft het verdrag niet nageleefd’, klinkt het. Rusland noemt de beschuldigingen 'ongegrond'.

Donderdag kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat zijn land zich terugtrekt uit het Open Skies-verdrag omdat ‘Rusland het niet heeft nageleefd’, aldus Trump. ‘Zolang ze het niet naleven, trekken wij er ons uit terug.’

Het internationale verdrag geeft landen de mogelijkheid ongewapende observatievluchten boven elkaars grondgebied uit te voeren, in een poging transparantie en vertrouwen op te bouwen, zei een hoge functionaris. Het verdrag, dat drie decennia geleden tot stand kwam, laat 34 landen, waaronder de VS en Rusland, toe dergelijke observatievluchten uit te voeren.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat Moskou Open Skies heeft geschonden door observatievluchten te blokkeren boven bepaalde gebieden, waaronder de Russische enclave Kaliningrad, en boven Russische legeroefeningen.

Rusland ontkent beschuldiging

Rusland vindt dat de Amerikaanse terugtrekking uit het verdrag op een ‘ongegrond voorwendsel’ steunt, want Rusland heeft het akkoord niet geschonden, reageerde een Russische hoge functionaris.

‘Dit is volkomen ongegrond’, zei de directeur van de wapenbeheersingsafdeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Vladimir Yermakov, volgens het persbureau TASS. ‘Het is niet de eerste keer dat de VS de zaken proberen voor te stellen alsof Rusland iets schendt als voorwendsel om uit wapenbeheersingsakkoorden te stappen’, aldus Yermakov. Russische verantwoordelijken zeggen wel te willen praten over 'de technische vraagstukken die de Verenigde Staten voorstellen als vermeende schendingen door Rusland'.

De Russen zeggen het verdrag wel te blijven naleven, en keuren de Amerikaanse beslissing duidelijk af. ‘De terugtrekking van de VS uit dit verdrag betekent niet alleen een zware klap voor de grondslag van de Europese veiligheid, maar ook voor de bestaande militaire veiligheidsinstrumenten en de essentiële veiligheidsbelangen van de bondgenoten van de VS’, verklaarde de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Alexandre Grushko, volgens de Russische persbureaus. 

Duitsland richt zich tot beide landen

Ook Duitsland heeft de VS opgeroepen om de beslissing te heroverwegen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vraagt tegelijk ook aan Rusland om zijn verplichtingen volledig na te komen.

Duitsland hoopt de Amerikaanse regering nog op andere gedachten te brengen. Volgens Maas hebben Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk ‘al herhaaldelijk’ aan Washington uitgelegd dat ‘moeilijkheden met de toepassing van het verdrag langs de kant van Rusland de laatste jaren’ een terugtrekking uit het verdrag ‘niet zouden rechtvaardigen’.

Vrijdagnamiddag vindt alvast een spoedvergadering plaats van de Navo-ambassadeurs.