Katten met corona ingespoten om besmettelijkheid te testen
Foto: Joost van den Broek

Om na te gaan hoe besmettelijk poezen zijn voor mensen, gaan drie universiteiten in Nederland katten inspuiten met het coronavirus. Katten van baasjes die corona gehad hebben, worden ook onderzocht.

Het onderzoek, waarover het Algemeen Dagblad bericht, wordt uitgevoerd door de Wageningen University & Research (WUR), Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam. ‘Van katten is bekend dat ze vatbaar zijn voor corona’, zegt viroloog professor Wim van der Poel van de WUR. ‘Het is de bedoeling dat we gaan kijken wat voor ziektebeeld het precies brengt bij katten, of de dieren ziek worden en hoe snel en of mensen ook door katten geïnfecteerd worden.’

Het idee is dat op die manier het risico van de verspreiding van corona door de huisdieren beter ingeschat kan worden. Ook kan zo worden bekeken hoe corona-infecties bij katten kunnen worden voorkomen.

Vijf katten zullen worden geïnjecteerd met het virus. Bij 150 katten uit huishoudens van coronapatiënten wordt gekeken hoezeer het virus lijkt op de menselijke variant en hoe snel de besmetting is doorgegeven van mens op dier of eventueel omgekeerd.

Besmet via nerts

Lang is gedacht dat dat risico niet zo groot is en dat dieren het eerder van mensen krijgen dan andersom. Maar nu bestaat het vermoeden dat een medewerker van een nertsenboerderij in de Nederlandse provincie Noord-Brabant het coronavirus heeft opgelopen van een nerts. De Nederlandse minister van Landbouw heeft opgedragen om meer dan honderd nertsenboerderijen te onderzoeken op corona.

De Nederlandse viroloog raadt katteneigenaars aan om altijd hun handen te wassen als ze hun huisdier hebben geaaid. Wie symptomen van covid-19 heeft, houdt zijn kat uit voorzorg best binnen en moet ook afstand houden van het dier.