Brand bij voormalige kerncentrale in Nederland onder controle
De kerncentrale in Dodewaard, Nederland. Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen

De brand die ontstond op het dak van de voormalige kerncentrale in het Nederlandse Dodewaard is onder controle. De brandweer rukte donderdagmiddag met man en macht uit. Momenteel is ze aan het nablussen. Er is geen gevaar voor radioactieve straling.

De kerncentrale van Dodewaard is al sinds 1997 niet meer in gebruik. Volgens de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) gaat het om een ‘veilig ingesloten centrale’. De brand ontstond op het dak van de centrale en zou ontstaan zijn door werkzaamheden die er aan de gang waren. Mogelijk lagen daar ook gasflessen, volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Bij de Nederlandse omroep NOS liet de woordvoerder eerder al weten dat er geen gevaar is voor radioactieve straling.

In 1969 opende de eerste Nederlandse kernenergiecentrale in Dodewaard. Tussen 1997 en 2005 is de centrale uit bedrijf gehaald. Volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is alle splijtstof afgevoerd, de installatie drooggemaakt en de gebouwen zijn, op een paar deuren na, dichtgemetseld. De betonnen constructie is volgens de woordvoerder van de Veiligheidsregio nauwelijks aangetast. De ontmanteling, waarbij de radioactieve bestanddelen worden verwijderd, zou volgens wettelijke regels uiterlijk op 1 juli 2045 moeten beginnen.