Mondmasker en gezondheidsverklaring allicht verplicht op Europese vluchten
Foto: AFP

Er is een Europees protocol klaar tegen de tijd dat het vliegverkeer herneemt. Volgens de aanbevelingen zullen passagiers onder meer een mondmasker moeten dragen en bij de check-in een covid-19-verklaring moeten ondertekenen.

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) hebben een reeks maatregelen opgesteld voor luchtvaartpersoneel en reizigers. De luchtvaartmaatschappijen en luchthavens zullen die richtlijnen in de praktijk moeten omzetten.

Reizigers moeten volgens de aanbevelingen een mondmasker dragen vanaf het moment dat ze de luchthaven binnenkomen tot op hun bestemming. Voor kinderen onder zes jaar is een uitzondering mogelijk. Zeker bij lange reizen zullen passagiers voldoende maskers moeten voorzien, want in principe moeten ze die om de vier uur vervangen.

De afstandsregel van 1,5 meter is aanbevolen, ‘indien mogelijk’ tijdens alle etappes van de reis. De luchtvaartmaatschappijen hebben al laten verstaan dat zoiets moeilijk is in het vliegtuig omdat het zou leiden tot minder volle toestellen en daardoor hogere ticketprijzen. Als de afstand niet gerespecteerd kan worden, is een strikte naleving van de andere preventiemaatregelen belangrijk en zijn medische mondmaskers aanbevolen.

Reizigers zullen volgens het protocol ook een ‘gezondheidsstatement’ moeten invullen binnen  de twaalf uur voor de vlucht. Daarin zullen ze moeten bevestigen dat ze in de laatste veertien dagen geen covid-19 hebben gehad, dat ze geen symptomen van de ziekte hebben of dat ze niet in dicht contact geweest zijn met een covid-patiënt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in