9 miljard euro steun voor Lufthansa op tafel
Foto: REUTERS

Lufthansa bevestigt dat het 'vergevorderde gesprekken' voert met de Duitse regering over een reddingspakket van 9 miljard euro. Dat zegt de Duitse luchtvaartmaatschappij nadat bondskanselier Angela Merkel had aangegeven dat een akkoord nabij is.

Door de coronacrisis heeft de Duitse luchtvaartreus Lufthansa 9 miljard euro staatssteun nodig om te overleven. De Duitse regering had wel oren naar die vraag om staatssteun, maar coalitiepartners CDU en SPD discussieerden over de vorm. De socialisten wilden een participatie in het bedrijf, om inspraak te kunnen krijgen in het bestuur. Op die manier kan de overheid makkelijker voorwaarden – in personeelsbeleid of ecologie, bijvoorbeeld - afdwingen, is de redenering.

Lufthansa wou daar niet van weten. ‘We willen staatssteun, maar geen staatsmanagement’, zei ceo Carsten Spohr aan zijn aandeelhouders. Hij kreeg daarin steun van de christendemocraten van Angela Merkel.

Toch lijkt Spohr aan het kortste eind te trekken. Lufthansa bevestigt dat er een reddingspakket van maximaal 9 miljard euro op tafel ligt, waarvan 3 miljard in de vorm van een lening van de publieke ontwikkelingsbank KfW. Bovendien zal de Duitse overheid 20 procent van de aandelen in handen krijgen, en via een zogenaamde converteerbare obligatie kan daar nog eens vijf procent plus één aandeel bijkomen. De overheid zou ook twee afgevaardigden in de raad van bestuur krijgen.

De doorbraak in Duitsland plaveit mogelijk de weg naar een akkoord tussen de Belgische overheid en Brussels Airlines, dat ook zwaar getroffen werd door corona. Brussels Airlines is een dochtermaatschappij van Lufthansa en heeft naast 290 miljoen euro staatssteun om de crisis te overleven, ook investeringen nodig van Lufthansa. De onderhandelingen zijn nog aan de gang.