Uitzonderlijk vroeg oppompverbod moet droogte tegengaan
Foto: Photo News

De provincies West-Vlaanderen, Limburg en Oost-Vlaanderen voeren sinds donderdag op verschillende plaatsen een oppompverbod in vanwege de aanhoudende droogte. Antwerpen had die beslissing eerder al genomen.

Door de enorme droogte van de afgelopen maanden, wordt een captatieverbod ingevoerd om watertekort te vermijden.

In West-Vlaanderen geldt op een zestal ecologisch kwetsbare waterlopen en op het Blankaertbekken vanaf donderdag een verbod om water op te pompen. Als de IJzer onder het peil van 2,90 meter komt, dan zal ook aan het IJzerbekken een oppompverbod worden ingevoerd. ‘Momenteel staat het water nog 3 meter hoog. We hebben nog wat speling en hopen dat we daar niet verder moeten ingrijpen’, meldt gouverneur Carl Decaluwé na overleg met de Vlaamse Droogtecommissie. 

Ook Oost-Vlaanderen gaat voor een captatieverbod. De waarnemend gouverneur van de provincie, Didier Detollenaere, stelde het verbod in op negentien plaatsen. Vanaf donderdag is oppompen er verboden. Vanaf dezelfde dag geldt ook een captatieverbod over 80 procent van het Limburgs grondgebied. Dat maakte waarnemend gouverneur Michel Carlier woensdag bekend. De beslissing kwam er na het Limburgse droogteoverleg. 

Het is uitzonderlijk dat de provincies zo vroeg op het jaar een captatieverbod invoeren. ‘Vorig jaar gebeurde dat pas begin juli, maar door de extreme droogte moeten we nu al ingrijpen. De verzilting treedt nu al op', zei Decaluwé.

In Antwerpen geldt al sinds 8 mei een captatieverbod voor tien stroomgebieden. Het waterpeil in alle vijftien ecologisch kwetsbare waterlopen in Antwerpen volgt de provincie systematisch op. Op basis van de peilmetingen kan het captatieverbod worden aangepast.

De Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de gouverneurs gevraagd de ecologisch kwetsbare waterlopen te beschermen door te verbieden er nog water uit op te pompen, bijvoorbeeld om akkers te beregenen. In veel water­lopen is het debiet sterk teruggevallen. Ook de grondwaterpeilen staan laag tot zeer laag.

Het moet dus snel en veel regenen om de landbouw niet in de problemen te brengen. ‘Als het niet regent, zullen bieten, maïs en andere gewassen kleiner zijn dan normaal en dat heeft grote gevolgen voor de opbrengst’, zei Hendrik Van Damme van het Algemeen Boerensyndicaat eerder.