Zomers weer en een verlengd weekend: wat te doen?
Wandelen in de natuur met een ijsje in de hand: dat mag. Foto: Getty Images/Westend61

Vier vrije dagen in het vooruitzicht, mét zomerse temperaturen: het wordt erg moeilijk om in ons kot te blijven. Maar waar mag u heen zonder een boete te riskeren? Een overzicht.

De zon speelt niet echt in de kaarten van de experten en politici, die nog steeds oproepen om zo vaak mogelijk thuis te blijven en zo de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Het zomerse weer van de voorbije dagen lokte ons al massaal uit ons kot, en het belooft nog warmer te worden, met donderdag zelfs temperaturen tot 28 graden. Bovendien kijken velen onder ons aan tegen vier vrije dagen. Niet helemaal mee met de laatste versoepelingen? Wij hebben even opgelijst wat wel en wat niet mag.

Wat niet mag:

  • Het is ideaal terrasjesweer, maar de horeca blijft vooralsnog gesloten. Ook zaken die wel openen voor afhaalmaaltijden, mogen absoluut geen terras uitzetten.
  • Picknicken of zonnebaden in het park blijft ten strengste verboden, om samenscholingen te voorkomen. De zitbanken mogen in principe enkel gebruikt worden door ouderen, zwangere vrouwen of mensen met een beperkte mobiliteit, al is niet elke gemeente overal even streng, zolang slechts één persoon op de bank zit.
  • Om een overrompeling te voorkomen is een uitstap naar zee uitgesloten. De enige uitzondering die daarop gemaakt kan worden, is wanneer u er een familielid zou bezoeken die tot uw bubbel van vier behoort.
  • Verkoeling zult u in uw eigen tuin (of badkamer) moeten zoeken, want zwemmen is uit den boze. Zowel binnenzwembaden als buitenzwembaden blijven gesloten. Pootjebaden kan wel, zolang u maar in beweging blijft.

Wat wel mag:

  • Wie zijn bubbel van vier op bezoek ontvangt, doet dat sowieso best in openlucht, dus een terrasje in eigen tuin is toegelaten. Probeer wel afstand te houden en fysiek contact te beperken.
  • Ook fietsen of wandelen met twee uitgekozen personen mag nog steeds: het ideale moment om een nieuwe, langere route te proberen? Je mag ook met de auto naar een park of bos rijden voor een wandeling.
  • In tegenstelling tot de meeste horecazaken zullen de ijssalons de komende dagen wellicht wel voldoende inkomsten sprokkelen: een ijsje afhalen (of koffie of gebak) is wel toegelaten, zolang u bij het wachten de afstandsregels toepast en nadien doorwandelt met uw aankoop.
  • Dierenparken en musea openden deze week opnieuw de deuren, de ideale activiteit voor een vrije dag. Vergeet niet dat reserveren noodzakelijk is, zodat het aantal mensen ter plekke gemonitord kan worden. Veel populaire locaties zitten ook al vol, maar er is vast wel een kleiner museum in de buurt om te ontdekken.
  • Ook toegelaten sinds deze week zijn trainingen in openlucht, weliswaar onder toezicht van een coach. Perfect voor wie de voorbije weken wat coronakilo’s verzameld heeft, al is het misschien te laat om u in te schrijven bij een sportclub.

Heeft u vragen die we niet hebben beantwoord? Op de website van het crisiscentrum vindt u een overzicht met alle maatregelen.