Waar raakten we besmet? Meer dan de helft wellicht op het werk, zelden in een winkel
Foto: BELGA

Meer dan de helft van de mensen die covid-19 opliep, raakte waarschijnlijk besmet op het werk. Dat stelt de nieuwe editie van de coronastudie van de UAntwerpen.

De Grote Coronastudie peilde naar de infectiebron van de deelnemers. 51 procent van de 192 deelnemers die besmet raakten en (vrij) zeker zijn van hun infectiebron, geven aan dat ze op hun werk besmet raakten. Van die mensen zijn een groot aantal (59) actief in de zorgsector.

24 procent duidt het eigen huishouden aan als infectiebron. De resultaten suggereren dat die gelinkt zijn aan grotere gezinnen, stelt professor Thomas Neyens (UHasselt/KU Leuven). ‘Slechts 10 procent van alle infecties gebeurde volgens de enquête in een winkel.’

Het gaat om een analyse van de resultaten van de voorbije twee weken.

Waar raakten we besmet? Meer dan de helft wellicht op het werk, zelden in een winkel

Mondmaskers

Wat het dragen van een mondmasker betreft, vindt 90 procent van de deelnemers het een goede zaak dat ze op het openbaar vervoer verplicht zijn. Minder dan 20 procent vindt dat het ook op straat verplicht zou moeten zijn. 75 procent vindt wel dat winkelpersoneel een mondmasker moet dragen. ‘We zien ook dat vrouwen de verplichting van mondmaskers belangrijker vinden dan mannen, al is het verschil niet erg groot’, zegt Neyens.

Maar hoe moet u dat precies doen, zo'n mondmasker dragen? Viroloog Marc Van Ranst geeft in onderstaande video het antwoord.

 

Kinderen

De wetenschappers roepen voor de tiende dinsdag op rij op om deel te nemen aan de bevraging rond de impact van de coronacrisis. Er is deze keer ook een afzonderlijke bevraging voorzien voor kinderen onder de twaalf jaar.

‘Veel beslissingen worden boven het hoofd van kinderen genomen’, zegt onderzoeker Koen Pepermans. ‘Wij willen nu achterhalen hoe zij denken over bepaalde zaken: wat misten ze het meest tijdens de quarantaine? Met wie hadden ze contact? Wat vonden ze leuk en niet zo leuk aan de voorbije periode?’

De enquête is in vier talen beschikbaar tot dinsdagavond 22 uur op www.corona-studie.be.