EU en Rusland steunen WHO, akkoord over 'onafhankelijk onderzoek'
Foto: Photo News

De Europese commissie en Rusland hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gesteund na bedreigingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Die wil de financiering door de VS permanent bevriezen. Er komt een 'onafhankelijk onderzoek' naar de WHO-reactie op de uitbraak van het coronavirus.

De Amerikaanse president deelde op Twitter een brief die hij stuurde naar WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Daarin informeerde hij de directeur-generaal dat ‘als de Wereldgezondheidsorganisatie zich niet binnen 30 dagen tot substantiële verbeteringen verplicht, ik mijn tijdelijke bevriezing van financiering door de Verenigde Staten aan de Wereldgezondheidsorganisatie permanent maak. En ons lidmaatschap van de organisatie heroverweeg.’

Trump somt in de brief voorbeelden op van fouten die de WHO beging in de aanpak van de pandemie, zoals het negeren van eerste berichten over de ernst van het virus en de te positieve kijk op China.

‘Het is duidelijk dat uw misstappen en die van uw organisatie in de aanpak van de pandemie de wereld heel duur zijn komen te staan’, schrijft Trump. Hij voegt toe dat de WHO moet kunnen aantonen dat ze niet afhankelijk is van China.

Er komt na de kritiek van Trump alvast  een 'onafhankelijk onderzoek'. Dat beslisten de 194 landen die lid zijn van de WHO, waaronder de VS en China dus. Bedoeling is om 'zo spoedig mogelijk (...) een proces van onpartijdige, onafhankelijke en volledige evaluatie' op te starten van de door de WHO gecoördineerde internationale actie tegen de pandemie, met het oog op 'een verbetering van de wereldwijde capaciteiten voor pandemische preventie, paraatheid en respons'. 

'Niet met vinger wijzen'

De EU en Rusland hadden eerder vandaag al hun steun aan de WHO geuit: 'Dit is het moment om solidariteit te tonen, niet met de vinger te wijzen of de multilaterale samenwerking te ondermijnen', zei een woordvoerder van de Europese commissie, Virginie Battu, op een persconferentie.

Een Russische topfunctionaris nam het in een interview ook op voor de WHO en China. 'Rusland is tegen dergelijke gefabriceerde onderzoeken en ongefundeerde beschuldigingen', verklaarde Valentina Matviyenko, de voorzitter van de Russische Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement, aan het Russische persagentschap Interfax.

‘Marionet van China’

Washington schortte midden april de financiering van de WHO op omdat het vindt dat China te veel invloed heeft binnen de organisatie. De WHO verloor door het besluit zijn grootste geldschieter. De VS waren jaarlijks goed voor een bijdrage van 400 miljoen tot 500 miljoen dollar.