Claire Tillekaerts nieuwe voorzitter regentenraad Nationale Bank
Claire Tillekaerts is sinds 2012 gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade. Foto: Jimmy Kets

De nieuwe regentenraad van de Nationale Bank is bekend. Het aantal vrouwelijke leden gaat van één naar zes. ‘Dit is nog maar het begin’, zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).

De algemene vergadering van de Nationale Bank, de centrale bank van België, heeft vandaag de samenstelling van de nieuwe regentenraad goedgekeurd. Die raad, vergelijkbaar met de raad van bestuur in een klassiek bedrijf, wordt nu niet langer voorgezeten door de gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch. Claire Tillekaerts, sinds 2012 gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade, neemt de fakkel over.

De Nationale Bank kreeg de afgelopen jaren veel kritiek omdat het mannenbastion zou zijn. In de regentraad zetelde maar één vrouw, Fabienne Bister. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) voerde daarom vorig jaar een wetswijziging door om de bestuursstructuur van de Nationale Bank te hervormen.

Het aantal mandaten (in de regentenraad en het collega van censoren samen) werd gereduceerd, van 26 naar 20, en voortaan moet minstens een derde van de leden van het andere geslacht zijn. Dat geldt ook voor beursgenoteerde bedrijven in ons land.

Door de wetswijziging is de gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch, niet langer ook voorzitter van de regentenraad. Die moet voortaan niet alleen van het andere geslacht zijn dan de Gouverneur, maar ook van een andere taalrol zijn.

‘Naar gelijke vertegenwoordiging’

’Dit is nog maar het begin’, zegt minister De Croo. ‘Het wettelijke minimum van een derde vrouwen is een stap vooruit tegenover vroeger. Maar ik hoop dat men de volgende jaren tot een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen komt. Een meer evenwichtig bestuur betekent een sterkere Nationale Bank.’

De regentraad bestaat voortaan uit Robert Verteneuil, Danny Van Assche, Eric Mathay, Claire Tillekaerts (voorzitter), Mia de Schamphelaere, Géraldine Van der Stichele, Véronique Thirion, Estelle Cantillon, Christophe Soil en Marjan Maes.