Open VLD moet stemming volledig overdoen na technisch defect
De vier voorzitterskandidaten voor Open VLD. vlnr: Bart Tommelein, Els Ampe, Egbert Lachaert & Stefaan Nuytten Foto: BART DEWAELE

De online verkiezing van Open VLD moest al na anderhalf uur stopgezet worden. Een storing maakte de site onbereikbaar. Daarvoor konden door een fout partijleden ook al meerdere malen stemmen. De stemming wordt volledig overgedaan.

De online verkiezing van de liberalen, waarin een nieuwe voorzitter en dito partijbestuur wordt gekozen, is met een valse noot gestart. Na amper anderhalf uur was de site onbereikbaar. ‘De stemming wordt wegens technische redenen enkele uren uitgesteld’, stond op een blauwe pagina op de website van Open VLD te lezen. Eerder werd op Twitter ook al melding gemaakt van andere problemen. Zo konden sommige leden twee of zelfs meerdere malen hun stem uitbrengen. 

Open VLD meldde maandagavond dat de fout uit het stemsysteem is verwijderd. Het systeem wordt nog volledig gecontroleerd. 'Pas na goedkeuring door de ICT-experts, gerechtsdeurwaarder, het Kiescomité en de getuigen van de kandidaat-voorzitters zullen we de stemming herstarten.'

De partij zegt dat de gehele stemming, dus zowel online als telefonisch, moet worden overgedaan. 'Elk lid dat dus al gestemd heeft, zal dat opnieuw moeten doen.' Wanneer die nieuwe stemming zal plaatsvinden, wordt later gecommuniceerd.

Sabotage

Kandidaat-voorzitter Els Ampe zette na het debacle in een filmpje vraagtekens bij een eerlijk verloop van de kiesstrijd. ‘De vrees van sommigen dat deze verkiezingen niet eerlijk zouden verlopen, blijkt nu waarheid’, zei ze in de video hieronder.

 

Andere kandidaten Bart Tommelein en Egbert Lachaert reageerden. ‘De stemming staat onder leiding van een gerechtsdeurwaarder’, tweette Tommelein ter verdediging.

‘Ons team heeft een belangrijke bug gevonden en gemeld aan het kiescomité. Je zou beter mee aan de kar trekken om te zorgen dat het systeem waterproof is. Tot hiertoe konden we niet op jouw getuige rekenen om de nodige beveiligingen in te bouwen. Doe iets in plaats van te tweeten’, reageert Lachaert scherp.

Naast Ampe, Tommelein en Lachaert is ook Stefaan Nuytten , een 56-jarige lijstduwer uit Koksijde, kandidaat om huidig voorzitster Gwendolyn Rutten op te volgen. Mogelijk is nog een tweede ronde nodig om de nieuwe kopman of -vrouw van de Vlaamse liberalen aan te duiden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig