Politici in Hongkong opnieuw met elkaar op de vuist
Foto: REUTERS

Pro-China-politici en pro-democratische politici van Hongkong zijn maandag opnieuw met elkaar op de vuist gegaan. Onderwerp van discussie was de benoeming van de voorzitter van een commissie. Vorige vrijdag brak er om dezelfde reden ook al een gevecht uit.

De knokpartij tussen leden van de zogeheten Wetgevende Raad van Hongkong ging over de benoeming van de voorzitter van het bestuurscomité van het parlement. Vrijdag hadden ze het ook al met elkaar aan de stok over dezelfde kwestie.

Parlementsleden schreeuwden naar elkaar en duwden elkaar tijdens de zitting. Bewakers droegen twee pro-democratische leden van het parlement de vergaderruimte uit.

De vechtpartijen zijn een teken dat de politieke spanningen na het beteugelen van de uitbraak van het coronavirus weer oplaaien in de voormalige Britse kroonkolonie, nu een autonoom onderdeel van China.

Peking heeft de pro-democratische volksvertegenwoordigers van Hongkong beschuldigd van ‘kwaadaardige’ vertragingstechnieken waarmee zij zouden willen voorkomen dat er over voorstellen wordt gestemd. Een van die voorstellen is misbruik van het Chinese volkslied strafbaar stellen.