SP.A-voorzitter Conner Rousseau: ‘Wij staan open voor een staatshervorming’
Conner Rousseau

SP.A staat open voor een staatshervorming. Dat zei partijvoorzitter Conner Rousseau in een interview in ‘De ochtend’ op Radio 1.’Het is geen doel op zich’, zegt hij. ‘Maar wel een middel om het land efficiënter te besturen.’

SP.A-voorzitter Conner Rousseau en zijn PS-collega Paul Magnette zijn verkennende gesprekken begonnen met andere partijvoorzitters, met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering. Het gaat nog om ‘embryonale’ gesprekken, maar de hoop is dat er tegen eind september een nieuwe federale regering zou zijn.

‘Ik ben blij dat we eindelijk weer aan het praten zijn’, zegt Rousseau. ‘We hebben nood aan een sterke overheid. Een volwaardige meerderheidsregering, die er eind september moet zijn. Welvaart en welzijn: daar moeten we opnieuw in investeren.’

Niet te veel communautaire kwesties

Zijn partij staat ook open voor een staatshervorming. ‘Het is geen doel op zich, maar wel een middel om het land efficiënt te besturen.’Eerder zei Koen Geens (CD&V) in De Zondag dat de gezondheidszorg naar het Vlaamse niveau moet overgeheveld moet worden. ‘Mijn voorkeur gaat uit naar een herfederalisering’, stelt Rousseau. ‘Maar het mij gaat niet zozeer om het niveau dat het doet. Als het maar efficiënt gebeurt. En acht of negen ministers voor gezondheidszorg lijkt me niet efficiënt te zijn.’ Rousseau benadrukt wel dat de sociale zekerheid federaal moet blijven.

Al is een nieuwe staatsstructuur nu niet het belangrijkste, besluit hij. ‘We moeten ons nu even weg houden van het communautaire.’

Volmachten lopen af

In juni lopen de volmachten van de regering-Wilmès af. Geen enkele partij wil ze verlengen. En het vertrouwen van het parlement is maar gegeven tot september. Rousseau gaf enkele weken geleden al aan dat hij initiatief wou nemen om de gesprekken opnieuw op te starten. Nu blijkt dat ook te zijn gebeurd. Samen met PS-voorzitter Magnette heeft hij deze week al vier partijvoorzitters ontvangen, volgende week komen er nog eens vier partijvoorzitters langs.

Het gaat om de partijen die, naast de socialisten, in de maand maart groen licht gaven voor de volmachten aan de regering-Wilmès: N-VA, Groen, Ecolo, CDH, CD&V, DéFI, MR en Open VLD. Het is niet geweten met wie Rousseau en Magnette deze week gepraat hebben en wie volgende week op de agenda staat. Maar hoe dan ook betekent dit dat de N-VA en de PS opnieuw rond de tafel worden gebracht en dat, althans voor de Vlaamse socialisten, ook een mogelijke staatshervorming op die tafel gelegd kan worden.

'Eerst taart bakken, dan verdelen'

Voor Gwendolyn Rutten, nog enkele weken Open VLD-voorzitster, moeten socialisten en liberalen de basis vormen van de nieuwe federale regering. 'We moeten paars opnieuw uitvinden en kijken wie we kunnen meetrekken', reageerde ze in VTM Nieuws. Een staatshervorming ziet zij eerder in het perspectief van 2024.

'Na corona zal een volwaardige regering onze economie weer moeten laten draaien en er zullen ook sociale hervormingen nodig zijn. We moeten eerst de taart bakken en dan verdelen', stelde Rutten. 'Onze gezondheidszorg en zorgpersoneel hebben ongelooflijk sterk werk geleverd. We moeten ook hier verder hervormen om hen beter te ondersteunen, bijvoorbeeld met meer handen aan het bed', aldus de Open VLD-voorzitster, die ook pleitte voor een hervorming van de woonzorgcentra.