Italiaanse en Spaanse clubs mogen maandag de groepstraining hervatten: herstart 12 en 13 juni?
Foto: EPA-EFE

Vanaf 18 mei mogen de Italiaanse en Spaanse voetbalclubs weer in groep trainen. In Spanje moet dat allicht nog wel in afgeslankte vorm met maximaal tien spelers bij elkaar. Een hervatting van de voetbalcompetitie in de twee landen komt alweer een stap dichterbij, maar een datum is er nog niet.

De Italiaanse regering zette vorige week al het licht op groen. Premier Giuseppe Conte bevestigde de beslissing zaterdag. Sinds 4 mei zijn individuele trainingen toegelaten in Italië, maar strikte gezondheidsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat het risico op besmetting minimaal is. Vorige week zette de minister van Sport Vincenzo Spadafora het licht op groen voor het hernemen van de groepstrainingen vanaf 18 mei. Conte bevestigde deze beslissing.

De Italiaanse voetballiga zou graag de Serie A op 13 juni hervatten, maar de regering moet zich nog hierover uitspreken. Omwille van de coronacrisis ligt de competitie stil sinds 9 maart.

Conte temperde zaterdag de verwachtingen voor een hervatting van de Serie A. “Iedereen moet snappen dat er aan bepaalde voorwaarden voldoen moet zijn om sportkampioenschappen weer te kunnen opstarten, met maximale veiligheid”, zei Conte. “We hebben hiervoor garanties nodig. Meer dan dat er nu voorhanden zijn.”

Twee spelers van Parma in quarantaine na positieve test

Twee spelers van Parma zijn ondertussen wel in quarantaine geplaatst nadat ze positief getest hebben op het coronavirus. Dat heeft de Italiaanse club zaterdag gemeld.

Beide spelers vertonen geen symptomen en zijn in prima fysieke paraatheid, benadrukt Parma. Het duo is in isolatie geplaatst en staat onder voortdurend toezicht.

Ook La Liga op 12 juni opnieuw van start?

Voorzitter Javier Tebas van La Liga sprak vorige week de hoop uit dat de Spaanse voetbalcompetitie mogelijk op 12 juni weer van start gaat.

Het ministerie van Volksgezondheid versoepelde zaterdag de regels voor topsporters, waarmee de clubs in de eerste en tweede profliga de derde fase van het opstartprotocol ingaan. De vierde en laatste fase is volledige groepstraining, maar dat zal pas mogelijk zijn als het coronavirus verder is beteugeld in het land. Spelers mogen al wel een tijdje individueel trainen op de complexen van de clubs. Afgelopen maandag hervatten Eden Hazard en Thibaut Courtois bij Real Madrid.

FC Barcelona voert na 27 speeldagen het klassement aan met twee punten voorsprong op Real.