Duizenden Duitse ‘covidioten’ betogen opnieuw tegen coronamaatregelen
Een betoger wordt opgepakt in het Duitse Gera. Foto: AP

In verschillende Duitse steden werd er zaterdag weer geprotesteerd tegen de lockdownmaatregelen voor het nieuwe coronavirus. Tegenstanders vrezen dat de betogers net voor een nieuwe besmettingsgolf kunnen zorgen.

Voor het tweede weekend op rij zijn in Duitsland mensen op straat gekomen tegen de coronamaatregelen die volgens de regering van bondskanselier Angela Merkel nodig zijn om de pandemie te bestrijden.

In Stuttgart, waar verschillende betogers vorig weekend nog de social distancing aan hun laars lapten, werden zo'n 5.000 betogers geteld. Ook in hoofdstad Berlijn werden aan de Brandenburger Tor en op verschillende andere plekken protesten georganiseerd.

In Munchen hadden organisatoren zelfs gevraagd om een betoging te mogen organiseren met tot 10.000 deelnemers op de Thersienwiese, het bekende plein waar ook het Oktoberfest wordt georganiseerd. De politie gaf echter aan dat de nodige afstand gehouden diende te worden en liet een bijeenkomst voor 1.000 betogers toe.

Op sociale media worden de betogers ondertussen beschimpt als ‘covidioten’. Tegenstanders vrezen dat ze met hun acties een tweede besmettingsgolf kunnen veroorzaken, waardoor de maatregelen net weer zouden worden verstrengd.

De betogingen zijn opmerkelijk, aangezien Duitsland door veel landen als voorbeeld wordt gezien. Het land heeft ondanks vrij soepele lockdownmaatregelen een relatief laag aantal coronaslachtoffers. Tot nu toe zijn 173.000 mensen in Duitsland besmet geraakt met het virus, bijna 7.900 patiënten overleden eraan.